Какво знаете за швейцарската кухня?

Фондю

Швейцария е известна като държавата с най-висок стандарт. Един съвършен начин на ежедневен живот, организиран по най-прост начин - това се отнася както до политически и икономически структури, така и до обикновените неща като храната.

Швейцарската кухня е много силно повлияна от френската, немската и италианската кулинарни традиции, но притежава и свои уникални ястия и готварски рецепти.

Тя се състои най-често от ястия от сирене, комбинирани с различни видове зеленчуци, а също така ястия от телешко, пилешко, дивеч и риба.

Особеностите на природата и нейното плодородие определят основните продукти на типичната швейцарска кухня, която днес можем да опитаме навсякъде, но е родена в планинските области и малките градове. Тя обхваща преди всичко ястия от сирене, комбинирани с различни видове зеленчуци и задължително с много приятни вина.

Характерно за най-популярните национални ястия като раклет и фондю е приготвянето, при което всеки сам „сготвя” храната си заедно с останалите на масата и споделя продукти от общи съдове.

Раклет

Истински деликатес са швейцарските тестени сладкиши. От многото видове хляб най-предпочитан е черният, а за закуска се приготвя мюсли - каша от овесени ядки с мляко или сметана, с плодове, орехи, мед.

Истинското ястие раклет се приготвя задължително с едноименното сирене, разтопено в специален електроуред подобен на парти грил, като междувременно всеки сам е комбинирал гарнитурата върху едро отрязаното парче сирене.

Можете да избирате между малки лукчета, много дребни кисели краставички, гъби - подходящ вид са пачи крак, млади царевички, червени чушки и каквото още ви е по вкуса.

Разтопеното съдържание на лопатката изсипвате върху предварително сварени задължително с люспите картофи. Самите картофи също не се избират случайно. Подходящи са типични швейцарски много стари сортове дребни картофи.

Други известни деликатеси от швейцарската кухня са фондю и рьощи. За приготвянето на фондю е необходим керамичен съд с форма на дълбок тиган, който се поставя на масата върху стойка, под която гори спиртник.

В няколко отделения се поставят различни видове сирена, които се топят в съда. С дълги шишчета се потапят малки парченца предварително приготвено месо или хляб. Ястието се приготвя на трапезата и се яде директно от този съд.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати