Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Сготви правилно говеждото месо ето така

Сготви правилно говеждото месо ето така

Как правилно да сготвим говеждо месо
Снимка: Yordanka Kovacheva

Макар говеждото месо да не е най-популярното у нас, то се приготвя изключително лесно и участва в направата на някои от най-известните рецепти от световната кухня. Единственото, което трябва да знаете за него, е, че то трябва да от младо животно, защото иначе става прекалено жилаво.

Ето някои от най-известните световни рецепти с говеждо месо, които ще ви покажат правилната обработка на това месо.

Провансалски бифтек (Франция)

Необходими продукти: 500 г смляно говеждо месо, 100 г гъби, 1/2 глава кромид лук, 1 яйце, няколко стръка нарязан на ситно магданоз, сол и черен пипер на вкус, брашно за овалване, олио за пържене

Начин на приготвяне: Към смляното месо се прибавят ситно нарязаните гъби, настърганият лук и яйцето. Всичко се размесва добре, след което се прибавят подправките. Отново се размесва всичко и се оставя поне за 1 час в хладилника, за да могат ароматите да се смесят добре. След като е минало необходимото време, от сместа се оформят 6 продълговати бифтека, които се овалват в брашно. В силно нагорещено олио се изпържват, докато порозовеят. Слага се на кухненска хартия, за да се отцеди мазнината и ястието е готово да бъде поднесено заедно с гарнитура от задушени зеленчуци или картофено пюре.

Говеждо месо с плодове (Израел)

Говеждо с дюли

Необходими продукти: 1 кг говеждо месо от гърдите, 3 глави кромид лук, 250 г дюля, 250 г жълта тиква, 1 ч.л. оцет, 1 ч.л. захар, сол и канела на вкус, 4 чаши вода, олио за пържене

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на еднакви по големина парчета, посолява се и заедно с нарязания на ситно лук се изпържва. Към него се добавят нарязаните на еднакви парчета дюля и тиква, оцета, захарта и канелата. Всичко се залива с водата и се вари приблизително 2 часа до пълната готовност на месото.

Бифтеци на скара (Англия)

бифтек на скара

Необходими продукти: 500 г говеждо месо от филето, олио за намазване, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на филии с дебелина от 2 см и се намазва от двете страни с олио. Поръсва се с черен пипер и сол на вкус и се слага върху силно сгорещена скара. Пържолите се пекат около 5 мин от всяка страна до пълната готовност на бифтеците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest