Популярни родопски специалитети

Качамак

Родопската кухня се слави като една от най-вкусните кухни на Балканския полуостров. Вдъхновена от природата и от кулинарните умения на цели поколения, тя се отличава със запазилите се традиции и обичаи, характерни за Родопския край. Ето няколко от най-известните родопски рецепти, които ще ви пленят едновременно с простотата си и превъзходния си вкус.

Яйца на очи върху сланина

Необходими продукти: 10 яйца, 200 г пушена или осолена сланина, масло за пържене, сол и червен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Сланината се нарязва на парчета с дебелина от 1/2 см и се запържва в тиган до зачервяване. Нарежда се в чинии. Яйцата се счупват във врящото масло от ниско и се подреждат върху сланината. Всяка порция се поръсва със сол и червен пипер и се поднася топла.

Спаначена супа

Необходими продукти: 2 шепи почистен и измит спанак, 1/2 глава кромид лук, 50 г кисело мляко, 2 с. л. масло, 1 яйце, 1 с. л. нарязан на ситно магданоз, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Във вряща подсолена вода слагаме нарязания на ситно лук да се вари. Като омекне достатъчно, към него се добавя ситно нарязаният спанак, който не се остава да ври повече от 10 мин. Слага се черен пипер на вкус, масло и ако е необходимо - още сол. Котлонът се спира. В киселото мляко се разбива яйцето и постепенно се прибавя към супата, за да може тя да се застрои. Накрая тя се поръсва с нарязания на ситно магданоз.

Каша от коприва

Необходими продукти: 2 шепи нарязана на ситно добре изчистена и измита коприва, 1/2 стрък праз, 4 с. л. брашно, 1 водна чаша прясно мляко, 50 г краве масло, сол и черен пипер на вкус

Каша от коприва

Начин на приготвяне: Празът се нарязвана ситно и се запържва с маслото. Към тях се прибавя копривата. Брашното се размива с млякото и се изсипва при копривата. Ястието продължава да се бърка, докато се сгъсти и придобие вид на каша. Поръсва се със сол и черен пипер на вкус. Можете във всяка купа да сложите и по 1 с. л. кисело мляко или натрошено сирене.

Качамак с пръжки

Необходими продукти: 400 г царевично брашно, 1 1/4 л вода, 300 г тлъсто свинско месо или сланина, мазнина за запържване, сол на вкус

Начин на приготвяне: Нарязното на малки парчета свинско месо или сланина се подправя и се запържва в силно сгорещено олио. След като е готово, се оставя настрана за малко. Царевичното брашно се изсипва постепенно във вряща подсолена вода, като непрекъснато се бърка. След като се сгъсти достатъчно, се изсипва в подходяща купа и върху него се слагат направените от месото/сланината пръжки.

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати