Какво знаете за бразилската кухня?

Бразилска кухня

Бразилската кухня е съвкупност от местни, европейски и африкански влияния. Тя е доста разнообразна, варирайки според региона, който отразява.

Свинско, телешко и риба са основата на доста ястия, като най-често са допълвани от многообразието на бобовите култури известни в региона, а не рядко и с ориз. Разнообразието от плодове като портокали, манго, папая, ананас и маракуя допълват екзотиката на бразилската кухня.

Бразилската кухня макар да има много прилики с тази на съседите си в Южна Америка, все пак е различна. Храните на Бразилия обхващат уникална смес от култури и кухни. Местното население допринася популярните съставки като маниока и гуарана. Влияние върху кухнята на крайбрежните райони, особено Баия, оказват африканските роби. Из цялата страна, португалското наследство се отразява в разнообразие от ястия.

Бразилска закуска

В типичните бразилски ресторанти месото се приготвя в отворени пещи, нанизано на дълъг шиш. Ухаещият къс месо се донася до масата и от него вертикално се отрязват парчета от най-външния пласт – този ритуал показва уважение към хората, с които споделяте храната си, а също е и проява на уважение към храната.

Кореноплодни зеленчуци като маниока, сладки картофи, фъстъци, екзотичните плодове като манго, папая, гуава, портокал, маракуя, ананас и други са сред местните съставки, използвани при готвене. Бразилските кедрови ядки (pinhão) растат на дървото Araucaria angustifolia, което се намира в изобилие в южната част на Бразилия, и са популярна закуска, както и изгоден износ.

Някои от най-характерните ястия са каруру, което се приготвя от бамя, лук, сушени скариди и препечени ядки (фъстъци или кашу), сготвени с палмово масло, фейжоада - ястие с варен боб и месо, туту де фейжао - бобено пюре и брашно от маниока, както и пикантната наденица чоризо, известна в цял свят.

Фейжоада

Чимичури пък е изключително популярен сос, който се използва за подправка на много зеленчуци – той се приготвя с много дребно нарязан магданоз в щедро количество, счукан чесън, зехтин, оцет и сол.

В някои варианти – и лют червен пипер. Поради обилното количество на всички съставки, сосът има богат вкус и е подходящ за меса, варени картофи, други зеленчуци.

Ако искате да се потопите в екзотиката на бразилската кухня, предлагаме ви няколко страхотни рецепти: Бразилски такос, Пилешко по бразилски, Бразилски сладкиш с кафе, Празнично свинско по бразилски, Бразилско бригадейро, Плодове фламбе по бразилски.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати