Какво знаете за шотландската кухня?

Кюфтета по Шотландски

Както много други кухни, шотландската кухня също е повлияна от кулинарните традиции на други страни. Викингите са пренесли ястия, подправени с къри, и опушването на някои храни.

От французите шотландците са се научили да приготвят крем-супи, както и да включват виното в рецептите за ястия с дивеч. Приготвянето на млечни ястия, тестени произведения с пшеничено брашно, бадеми, цитрусови плодове, захар и подправки пък е повлияно от Индия.

Развитото животновъдство в Шотландия определя и изобилието от месо на шотландската трапеза: овнешко, агнешко, телешко, свинско.

Разбира се, местните консумират и дивеч - сърнешко, еленско и риба. Основно шотландците обичат да слагат на трапезата си сирене, риба и месо. Кухнята на тази нация е непретенциозна – в традиционните им ястия рядко се използват подправки.

Агнешко

Голяма част от манджите обаче са доста мазни, което ги прави не особено здравословни. Заради преобладаващия суров климат и бедните почви растениевъдството не е много развито в Шотландия. По тези географски ширини пшеницата не може да узрява (заради повишената влажност на въздуха) и затова овесът и ечемикът са култури, по-популярни в Шотландия от житото.

Шотландците се гордеят със своите супи, повечето от които са много хранителни. Национални ястия са бульонът „Кок-а-лики“, пилешкият бульон с праз, сини сливи и ечемик, прочутият шотландски бульон- овнешки бульон с грах, моркови, праз и ряпа, саздърмата от агнешки дреболии и рибената чорба. Деликатесни ястия се приготвят от дивеч, сьомга, агнешко и телешко месо.

В Единбург не всички клубове предлагат храна, но ако видите на входа на заведението меню, в никакъв случай не изпускайте възможността да пробвате от местните кулинарни специалитети.

Яйца в Кайма

Класическата шотландска кухня повсеместно е определена като "брутална", но под натиска на туристическия вкус постепенно шотландците са я вкарали в приемливи вкусови граници.

В последно време особено популярно е ястието хагис. Историческа справка подсказва, че става дума за варени овчи карантии, поднесени със самото овче шкембе.

Тъй като желаещите да опитат традиционната гозба явно не са много, в ресторантите и пъбовете вече предлагат модернизирана версия на хагиса, а именно тънко хлебче с накълцано агнешко месо, чушлета и елда, гарнирано с картофено пюре.

За любителите на пържолите е от особено значение да имат предвид, че точно в шотландските планини пасат знаменитите абердин-ангуска порода крави, от които се получава най-доброто в света филе миньон.

Вкусни шотландски рецепти: Шотландски пудинг с два вида ядки, Яйца по шотландски с наденица, Шотландски бухти със сос от стафиди, Шотландско печено пиле, Шотландски палачинки.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати