Литовската кухня: Традиционни ястия и вкусове

Кнедли с месо

Тъй като Литва споделя своя климат и подобни селскостопански практики с Източна Европа, литовската кухня има много общи черти с други източноевропейски и еврейски кухни. Въпреки това, тя има свои отличителни черти, които са повлияни по време на дългата и белязана с много трудности история на страната.

Литовската кухня разчита на продукти, подходящи за хладния и влажен климат на страната: местно отгледани зърнени храни, зеленчуци, плодове и гъби, различни меса и пълномаслени млечни продукти.

Вкусовете напомнят на кухните на други Североизточни европейски страни, но също така има общо със скандинавската кухня. Ястията включват големи порции месо, приготвено със щедри количества заквасена сметана и гарнирани с цветно цвекло, димящи купи с богати супи и традиционни салати, подправени с майонеза и копър.

В Литва се ядат много супи и са считани за ключа към доброто здраве. Най-разпространени са супите от зеле, краставици, пиле, цвекло. Все пак най-предпочитана, особено през лятото, е "шалтибаршчяй", традиционен литовски студен борш. Обикновено се яде с горещ варен картоф, сметана и копър.

Най-много се консумира свинско, след това е телешкото. Днес вече няма нужда от специални методи за съхраняване на месото за дълго време, но много от типичните техники за това са оцелели - като осоляването, сушенето и опушването. Има много видове пушено свинско.

Кумпис

Cepelinai, или още наречени картофени кнедли, напълнени с месо, извара или гъби, са най-известното им национално ястие. Тези кнедли са популярни сред литовците по целия свят. Всъщност, това национално ястие напомня изключително много традиционните полски пьероги, но все още се водят спорове кой е първоизточникът на рецептата.

Всеки регион в Литва е запазил оригиналните си традиционни ястия. Хората от Aukstaitija са считани за експерти в брашното и сладководните рибни ястия и техните кулинарни традиции са част от Европейското кулинарното наследство.

Жителите на Zemaitija са отлични готвачи на картофи, зеленчуци и ястия с млечни продукти. Хората от Suvalkija са ненадминати пък в пушените месни деликатеси. Жителите на Dzukija специализират в приготвянето на храни от горски продукти, както и на торти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати