Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пет начина да си направим кюфтета без месо

Пет начина да си направим кюфтета без месо

Пет начина да си направим кюфтета без месо

Не си мислете, че кюфтетата се правят единствено от кайма. Ето пет интересни варианта на кюфтета, които определено ще разчупят представите Ви за кюфтета.

Кюфтета от зрял боб със сирене и извара

Необходими продукти: 750 г готов боб от консерва, 40 г извара, 15 г сирене, 3 с. л. галета, 1 яйце, 10 г масло, сол и джоджен на вкус

Начин на приготвяне: Консервираният боб се изважда и се оставя да се отцеди добре, след което се смесва в купа заедно с изварата, сиренето, яйцето и галета, колкото да попие течността. Всичко се разбърква, слагат се сол и джоджен на вкус и отново се разбърква. От тази смес се оформят кюфтета, овалват се в галета и се запържват в нагорещено олио или се изпичат на фурна в намазана с мазнина тава.

Кюфтета от прясно зеле

Пет начина да си направим кюфтета без месо

Необходими продукти: 250 г ситно нарязано прясно зеле, 30 мл прясно мляко, 15 г масло, 20 г грис, половин яйце, 10 мл олио, 10 г галета, сол и копър на вкус

Начин н априготвяне: Зелето се слага заедно с маслото и малко сол да се задушава, докато омекне. Ако е необходимо, се добавя малко вода. Към зелето постепенно се прибавя размитият с млякото грис, като се разбърква, за да не станат бучки, и след около 15 мин се добавя яйцето, копърът и ако е необходимо - още сол. След като сместа изстине, от нея се оформят кюфтета, които се овалват в галета и се изпържват от двете страни.

Кюфтета от сладка царевица

Необходими продукти: 1 консерва сладка царевица, 20 г масло, половин яйце, 30 г галета, 20 г олио, черен пипер, сол и копър на вкус

Начин на приготвяне: Царевицата се отцежда и към нея се добавя запържената в маслото галета, яйцето, копърът, черният пипер и солта. От тази смес се оформят кюфтета, овалват се в галета и се пържат в силно сгорещено олио.

Кюфтета от картофи и тиква

Пет начина да си направим кюфтета без месо

Необходими продукти: 200 г сварени и пасирани картофи, 100 г рендосана на дребно тиква, 10 г масло, половин яйце, 10 г брашно, 10 г галета, 10 мл, олио, сода на върха на ножа, канела и сол на вкус

Начин на приготвяне: Маслото се разбива заедно с яйцето, брашното и содата. Към тази смес се прибавя тиквата и пасираните картофи. Подправят се и се оформят кюфтета, които се овалват в брашното и се изпържват.

Кюфтета от леща

Необходими продукти: 150 г предварително сварена леща, 20 г брашно, малко настърган лук, половин яйце, галета за овалване, 20 мл олио, чубрица, джоджен, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Лещата се смесва с лука, прибавя се половината от яйцето, брашното и подправките и всичко се разбърква. Оформят се кюфтета, които се овалват в останалото яйце и галетата и се изпържват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest