Особености на балканската кухня

Балканска кухня

Балканите могат да се похвалят с една от разнообразните и пъстри кухни в цял свят. В днешно време колкото рецептите от тези държави да изглеждат подобни, всъщност са и толкова различни. През годините са се водили много кулинарни дебати, свързани с автентичността на някои гозби, но в крайна сметка всички те са причислени към общата балканска кухня.

Според някои справочници балканските народи приготвят между 300 и 400 вида кюфтета. Въпреки че това ястие в различни вариации е познато почти в цял свят под формата на бургери, няма друг район, където то да се е развило с такова въображение.

В Гърция най-класическата рецепта е на keftedes. Общото с другите балкански народи е, че гърците правят тези кюфтета от едро смляно свинско и телешко, към което добавят кълцан лук, червен пипер, галета, яйце и магданоз. По-специфични добавки са мента, кимион, индийско орехче и бяло вино.

Други популярни гръцки версии са soutzoukakia и yuvarlakia. Първите се правят с много кимион, лук и риган, понякога само от телешко месо, и се пекат на скара. Често се сервират допълнително варени в доматен сос.

Кюфтета

Сърбия превъзхожда всички останали народи по ролята, която е отредила на това ястие в националната си кухня - скарата е около 70% от обичайното сръбско меню. Друго национално ястие на сърбите, е гибаницата, която е много близка до българската баница – корите се замесват с яйца, а класическата плънка е бяло сирене, въпреки че може да бъде и с лук и картофи или със спанак.

Под бюрек се разбира специално тестено изделие, чиито кори се точат ръчно, като се хвърлят високо във въздуха. Плънката може да е от кълцано месо, зеленчуци, праз и изобщо всичко, което човек би сложил и в българската баница.

Бюрек

Още едно характерно за балканската кухня ястие е пюрето от зеленчуци или с други думи – лютеница. В Турция, откъдето идва и оригиналът, тя се казва biber salçası и в нея веднага се усеща солидното количество люти червени чушки.

В България лютеницата е с различна степен омекотен вкус, като доматите ту ги има, ту – не, същото се отнася и до чесъна. Румънците са направили най-голяма стъпка встрани. Те наричат пюрето си zacuscă и освен печените патладжани и червени чушки добавят към него варен боб.

Сред най-обичаните рецепти от балканската кухня са още Мусака, Кебапчета, Плескавица, Пълнени чушки, Баница, Македонска мусака с праз и кайма, Тафче-графче, Кифтелуце - румънски кюфтенца, Сутляш, Баклава, Тулумбички.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати