Кои са любимите ястия на румънците?

Мамалига

Румънската кухня е разнообразна и богата и се характеризира със специфични национални видове ястия, но и с ястия, взаимствани или възприети от чужди култури и традиции, с които румънците са влизали в контакт.

Румънците използват най-вече свинско месо, но се консумира и говеждо, телешко, пилешко, агнешко и шилешко. Част от рецептите са свързани с определен сезон или конкретен празник. Така например за Коледа, съгласно народния обичай, всяко семейство на село коли прасе, от което се приготвят много и разнообразни месни ястия като: кърнаци, калтабоши, лебър, пихтия (или пача), сарми, различни видове скара, кюфтета, токитура (вид каварма) и др.

За Великден се приготвя агнешко месо на скара или задушено, дроб сарма, пача, чорба и, разбира се, червени яйца, а за десерт се сервират паска (вид баница със сирене и стафиди) и козунак.

Едно от най-известните типично румънски ястия, е мамалигата (качамак), което се прави по специална рецепта от царевично брашно и се консумира главно със сарми, сметана и яйца. Това ястие, дълго време смятано като храна за селски и бедни хора, днес е истински деликатес, който много се търси и предлага по ресторантите.

кебапчета

Mici or mititei, с буквално значение малки неща, също е типичен специалитет, който в северната ни съседка похапват най-често в комбинация с горчица и бира. Това са кюфтета или кебапчета на грил, приготвени от смес от агнешко, говеждо и свинско месо, с подправки като чесън, черен пипер, мащерка, кориандър, анасон, чубрица и понякога щипка червен пипер.

Също така румънците обожават и боб със свинско месо, което е много често консумирано ястие по техните земи, но най-популярна си остава традицията да се готви на националния си празник.

Mucenici пък е сладкиш, който се приготвя само веднъж в годината, на 9-ти март, когато Румъния чества празника Св. четиридесет мъченици Севастийски. Това прави десерта толкова специален, а децата наистина обожават mucenici. Това е малко странно ястие, но лесно за приготвяне. Характерно при него е, че трябва да се направи във формата на числото осем заради символиката на празника.

Още от класиките на румънската кухня: Румънска мусака с агнешко месо, Румънски бисквити - гогош, Китоноаге, Кифтелуце - румънски кюфтенца, Румънски гулаш, Малай, Шкембе по румънски, Мититей – румънски кебапчета, Сармале.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати