Какво знаете за италианската кухня?

Италианска Кухня

Италианската кухня се смята за една от трите най-добри кухни в света. Някога е дала основата на френската кухня и до определена степен е оказала влияние и върху други европейски кухни.

Италианската кухня е една от най-широко разпространените и известни извън пределите на своята родина. По брой ресторанти например вероятно спори с китайските за първо място, защото почти няма град по света, където да не се носи ароматът на прясно изпечена пица.

За самите италианци храната е празник на живота, а не на изкуството на главния готвач. По време на хранене, те могат да отделят часове, за да се насладят на всяко ястие.

Италианската кухня отразява културното многообразие на различните региони. Всеки регион има своите известни специалитети. Освен по региони италианската кухня е разделена и по сезони.

Паста

Обща характеристика е използването на свежи, характерни за съответния сезон продукти. По–известните области, които са се отличили във времето с кулинарните си умения, са римската кухня, тосканската кухня, сицилианската кухня и неаполитанска.

Освен с готовите си ястия Италия е прочута по цял свят и с някои специалитети от фамилията на основните продукти. Така например зехтин, различни видове сирена (най-известните са пармезан, моцарела, горгондзола и маскарпоне), колбаси като мортадела и прошуто ди Парма. Да не забравяме и италианските вина, сред които всеки ще намери нещо по свой вкус.

Италианските брускети освен световноизвестни, са и традиционнно простонародно ястие от централна Италия, което може да се яде както на закуска, така и да е като предястие. Представлява препечен хляб на скара, грил или тиган без мазнина и покрит с домати и босилек.

Няма как да не отдадем заслуженото внимание и на класическите италиански спагети, които са любими на малки и големи. Спагетите са основа на много италиански ястия.

Пица

Родният им град е Неапол, а името им е дадено от Антонио Вивиани през 1842 г. В Италия дори има Музей на спагетите, където могат да се видят 176 вида тестени изделия.

Не на последно място се нарежда пицата - италианско национално ястие под формата на кръгла отворена питка, в класическата версия на домати и топено сирене (обикновено моцарела).

Във връзка с вноса на домати в Европа през 1522 в Неапол се появява прототип на италианската пица, но днес тя все още се предлага в автентичен вид. Една от най-известните пици по света е пица маргарита.

Италианската кухня е много богата и разнообразна. Други характерни за нея ястия са полента, лазаня, страхотният сладкиш тирамису, супа минестроне, различни видове антипасти и още много страхотни и изкушаващи рецепти.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати