Да запазим дълго свежи зеленчуците

Съхранение на зеленчуци
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Зеленчуците са един от основните елементи на здравословното хранене. Всеки трябва да знае как да ги съхрани и оползотвори правилно.

Да запазите вашите зеленчуци свежи е доста трудно. Ежедневно част от закупените такива отиват в коша за боклук. По този начин губите както здравословни ползи, така и пари. За да не се стига до там, просто трябва да следвате няколко прости правила.

На първо място е покупката на зеленчуците. Не ги купувайте от големи хипермаркети, тъй като те най-вероятно са били там поне няколко дни. Докато стигнат в дома ви, вече на практика са негодни. Заложете на свежите органични предложения на пазара. Добре е да залагате на здрави и ненаранени зеленчуци, които не са пакетирани, а са на бройка. Така сами ще прецените кои от тях ни харесват. Ако все пак не може да избирате, ето как да запазите възможно най–дълго свежестта на закупените зеленчуци:

Домати – Доматите за разлика от всички останали се запазват свежи по–дълго извън хладилника. Поставени в хладилника те отделят етилен, който води не само до тяхното разрушаване, но и до мухлясването и на другите зеленчуци в хладилника.

Краставици – Съхраняват се в хладилника без найлонова торбичка, немити. Подобно на доматите краставиците могат да се съхраняват и извън него. Така остават по-дълго свежи. Мият се непосредствено преди употреба.

Зеленчуци

Марули – Когато закупите маруля, веднага след като се приберете, я измийте и я оставете да се отцеди от водата. Съхранява се в съд с похлупак до няколко дни.

Моркови – Свежите моркови се съхраняват в найлонова торбичка с дупки, за да дишат, поставена в отделението за зеленчуци в хладилника.

ГъбиГъбите се съхраняват в хладилника. За да останат свежи за по-дълго, не се мият предварително и не се прибират в найлонови пликове. Ако ги намокрите, те ще попият водата, а това ще доведе до преждевременно разваляне.

За да удължите живота на зеленчуците, винаги ги дръжте на различни места. Тези, които не е препоръчително да се държат в хладилника, най-добре се съхраняват на стайна температура, на сухо и проветриво място. Такива са доматите, картофите, лукът и краставиците.

Ако имате обратния проблем - зеленчук не е узрял достатъчно, за да форсирате процеса, го поставете в книжно пакетче, което не е затворено добре. За още по-бързи резултати поставете в него и добре узряла ябълка или банан.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати