gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да запазим дълго свежи зеленчуците

Да запазим дълго свежи зеленчуците

Съхранение на зеленчуци

Зеленчуците са един от основните елементи на здравословното хранене. Всеки трябва да знае как да ги съхрани и оползотвори правилно.

Да запазите вашите зеленчуци свежи е доста трудно. Ежедневно част от закупените такива отиват в коша за боклук. По този начин губите както здравословни ползи, така и пари. За да не се стига до там, просто трябва да следвате няколко прости правила.

На първо място е покупката на зеленчуците. Не ги купувайте от големи хипермаркети, тъй като те най-вероятно са били там поне няколко дни. Докато стигнат в дома ви, вече на практика са негодни. Заложете на свежите органични предложения на пазара. Добре е да залагате на здрави и ненаранени зеленчуци, които не са пакетирани, а са на бройка. Така сами ще прецените кои от тях ни харесват. Ако все пак не може да избирате, ето как да запазите възможно най–дълго свежестта на закупените зеленчуци:

Домати – Доматите за разлика от всички останали се запазват свежи по–дълго извън хладилника. Поставени в хладилника те отделят етилен, който води не само до тяхното разрушаване, но и до мухлясването и на другите зеленчуци в хладилника.

Краставици – Съхраняват се в хладилника без найлонова торбичка, немити. Подобно на доматите краставиците могат да се съхраняват и извън него. Така остават по-дълго свежи. Мият се непосредствено преди употреба.

Зеленчуци

Марули – Когато закупите маруля, веднага след като се приберете, я измийте и я оставете да се отцеди от водата. Съхранява се в съд с похлупак до няколко дни.

Моркови – Свежите моркови се съхраняват в найлонова торбичка с дупки, за да дишат, поставена в отделението за зеленчуци в хладилника.

ГъбиГъбите се съхраняват в хладилника. За да останат свежи за по-дълго, не се мият предварително и не се прибират в найлонови пликове. Ако ги намокрите, те ще попият водата, а това ще доведе до преждевременно разваляне.

За да удължите живота на зеленчуците, винаги ги дръжте на различни места. Тези, които не е препоръчително да се държат в хладилника, най-добре се съхраняват на стайна температура, на сухо и проветриво място. Такива са доматите, картофите, лукът и краставиците.

Ако имате обратния проблем - зеленчук не е узрял достатъчно, за да форсирате процеса, го поставете в книжно пакетче, което не е затворено добре. За още по-бързи резултати поставете в него и добре узряла ябълка или банан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати