gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да запазим дълго свежи плодовете

Да запазим дълго свежи плодовете

Да запазим дълго свежи плодовете
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Наскоро проведено проучване установи, че в Европа и Северна Америка средностатистическият потребител изхвърля като отпадъци между 95 и 115 кг храни годишно.

В по-голямата си част това са плодове и зеленчуци. Това най-често се дължи на факта, че тези продукти са най-често и бързо развалящите се.

Всеки може да намали това разхищение, стига да знае как правилно да съхранява здравословните продукти. Ето как да запазите за дълго вашите плодове свежи:

Да запазим дълго свежи плодовете

Още на пазара избирайте свежи и пресни плодове. Ако няма да ги консумирате веднага, купувайте недоузрели.

Голяма грешка е веднага след покупката, плодовете да се мият. Влагата стимулира образуването на плесени, които за кратко правят плодовете негодни за консумация. Най-добре е да се мият непосредствено преди да ги използвате.

Ако все пак по някаква причина е наложително да ги измиете, е добре след това да ги подсушите в кухненска кърпа и да ги приберете в хладилника. Внимавайте обаче те да не замърсят другите храни и да си докарате коварната бактериална инфекция йерсиниоза.

Да запазим дълго свежи плодовете

Някои плодове като бананите, динята и авокадото, отделят етилен. Той предизвика бързото разваляне на останалите плодове. Ако искате да запазите свежестта им, ги съхранявайте възможно най-далеч от тях.

За да увеличите срока на годност на цитрусите, то ги съхранявайте в хладилника. Вадят се около час преди употреба. Оставени на стайна температура те са по-сочни, но и по-нетрайни.

Ябълките, особено ако не са узрели напълно, без проблем могат да се съхраняват на фруктиера на масата, докато узреят. Портокалите също, въпреки че поставени в хладилника те не променят вкуса си до три седмици.

Да запазим дълго свежи плодовете

Гроздето пък е сред плодовете, което задължително се съхранява в хладилника за оптимална свежест. Преди да го приберете, премахнете гроздовите зърна, които не са прикрепени към стъблото и го сложете в найлонова торбичка с дупки.

Ягодите, боровинките и малините се поставят в пластмасова купа и отново - в хладилника. Там е мястото и на динята, но далеч от другите плодове и зеленчуци.

Хладилниците с антибактериална защита са най-подходящи за съхранение на свежи плодове. Те имат специално защитно покритие на вътрешната повърхност, както и уплътненията на вратите, които увеличават в пъти тяхната годност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати