Прост фаст фууд е емблема на канадската кухня

Картофки путин
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Много е трудно да се говори за традициите на канадската кухня. Тя често бива определяна по-скоро като англо-американско-канадска кухня. Това не е изненадващо, като се има предвид историческите корени на жителите на многонационалната Канада.

Когато отидете в Канада, ще забележите, че в отделните региони на страната местните жители имат различни любими ястия. По Атлантическото крайбрежие обикновено се консумират морски дарове и ястия, вдъхновени от английските кулинарни течения.

Разбира се, изключение прави провинция Квебек, където най-предпочитаните ястия и храни са с подчертано френско влияние. Ще забележите, че в цялата страна са много популярни кленовият сироп и кленовите продукти, като отражение на важното значение на кленовото дърво, чиито листа украсяват националния флаг на Канада.

Много ресторанти, специализирани в канадската кухня, предлагат на своите клиенти вкусни традиционни гозби като пържено пиле на шиш, задушени есетра или заек, торта с бъбреци. Разбира се, главните готвачи няма как да пропуснат и типичните пайове, сирена, печена шунка, пушена херинга.

Кленов сироп

Едно от най-типичните канадски ястия, което се приготвя във всеки дом по време на коледните празници, е туртиерът. Това е пай с месо, който се изпича с твърда коричка, подобно на българската пита.

В крайбрежните райони се използва месото на сьомга, което се мели, накълцва или нарязва на кубчета. Така получената плънка се поставя в тесто и се пече. Сервира се с кетчуп и пикантна плодова заливка. Ястието се яде от Бъдни вечер до Нова година.

Друго изключително популярно ястие, което се е превърнало във фаст фууд, е Путин. Националното канадско ястие се превежда като безпорядък и се състои от пържени картофи, кашкавал и сос. През 1957 г. Фернан Лачанс, скромен ресторантьор, угодил на много забързан клиент да увие заедно с картофите мек кашкавал.

Пай с месо

Лачанс като честен човек го предупредил, че ще стане каша и даже не можел да си помисли, че този бъркоч не само ще го прослави, но ще стане и любимото му ястие.

Както се вижда, това е чист фаст фууд, но обгърнат от народната любов. Сервира се навсякъде, ако не, помолете да ви смесят картофи с кашкавал и сос по желание. Може да го превърнете и в кулинарна глезотия. Например гурманите биха го пробвали с трюфели или фуа гра и тогава трудно може да го наречете третокачествена храна.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати