Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са най-подходящите подправки за дивеч

Кои са най-подходящите подправки за дивеч

Еленско

Много домакини се чудят как се готви месото от дивеч - дали се маринова, с каква марината се маринова и с какви подправки се овкусява. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат при готвенето на дивеч.

Като цяло няма стандартни подправки, които да се използват за дивеч. Солта и черният пипер са винаги задължителни, но към тях могат да бъдат прибавени всякакви аромати, включително канела и ванилия. Важното за дивечовото месо е, че то винаги трябва да престоява в марината, за да омекне и да стане по-крехко и вкусно. Маринатата може да е студена или предварително да е кипната за няколко минути и може да съдържа различни подправки.

Маринатите могат да са солени, плодови или млечни, в зависимост какъв вкус искате да получите. Често срещано например за френската кухня, както и за азиатската кухня е месото да има сладък привкус. В такъв случай е най-подходяща марината, направена от плодове - киви, пъпеш или ананас. С плодовите маринати трябва обаче да се внимава месото да не стои прекалено дълго в маринатата, защото може да изсъхне. Месо от пернати в никакъв случай не трябва да престоява повече от 2 часа.

В кухнята за мариноване на дивеч се използват и маринати на млечна основа и те винаги са ефективни. Най-разпространената марината обаче е тази със сол и оцет, която пасва на всякакъв вид месо. С нея дивечът става много по крехък, но имайте предвид, че скъсява времето за готвене почти наполовина, поради което е нужно да внимавате по време на термичната му обработка.

Подправки за дивече

Количеството на долупосочените продукти зависят от големината на месо, но се счита, че половин чаша от маринатата е достатъчна за около 450- 500 г месо. И най-хубавото на тази марината е, че пасва за всякакъв вид дивечово месо - без значение заек ли ще е, глиган, яребици или диви патици.

Необходими продукти за маринатата: 2 л вода, 500 мл вино, 250 мл оцет, 1 морков, 1 глава лук, 2 дафинови листа, 20 зърна черен пипер, 1 ч. л. сол, 2 карамфилчета.

Морковите и лукът се нарязват на едро и всички продукти се смесват. Можете да добавите няколко небелени скилидки чесън и няколко зрънца бахар. Тази марината може да е студена, но е най-добре да я кипнете за около 10 минути и след като изстине напълно, да потопите в нея дивеча.

Добре е накисването да става в стъклен съд и ако месото не е покрито добре, да се обръща от време на време, за да попие сосът от всички страни. След като престои около 1 денонощие е готово да бъде подправяно с каквито искате подправки.

Още подходящи подправки, които могат да придадат невероятен вкус на дивечовото месо, са черен кимион, кардамон, както и дребни плодове като хвойна и боровинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest