Италианската кухня от А до Я

Италианска кухня

Италианската кухня, която всеки свързва с пица и всякакъв вид паста, съвсем не се изчерпва само с това. Всъщност италианците похапват и много антипасти, което е всичко останало, което не включва пастата.

Менюто зависи много от това в коя част на Италия се намирате. Ето малко полезна информация за това с какво се хранят италианците в различните региони на Италия.

Североизточна Италия: Тук храната е доминирана от прясната риба и морските специалитети. Това не е никак изненадващо, тъй като освен от морето, риба се набавя и от световно известното езеро Гарда.

Често присъстващи в менюто са грах, аспержите и тиквичките, които виреят в този регион. Месото и сиренето също присъстват на трапезата. Пастата е разпространена, но по-предпочитана е т. нар. полента, направена от царевично брашно. Характерни за менюто на Североизточна Италия, към която се включва и Венеция, са:

паста

Антипасто ди Фрути ди Маре (плато от морски продукти, полети със зехтин и лимонов сок), Риси е Биси (ризото, приготвено с грах и бекон), Карпачо (телешко месо, поръсено с пармезан), Фегато ала Венециана (традиционното ястие на венецианци, което представлява телешки дроб, сервиран върху канапе от лук), Тирамису (най-известният италиански десерт) и Ризото але Сепи (ризото с мастило от сепия, което придава много драматичен черен вид на ориза).

Северозападна Италия: В тази част се отглежда най-вече ориз, поради което наред с пастата и пицата, ризотото присъства често в ежедневието на италианците.

Доминиращи са също така ядките, трюфелите и сиренето, а може би най-голямата особеност е, че за разлика от всички останали части на Италия, където се готви предимно със зехтин, тук често се използва и разтопеното масло.

Ето някои специалитети на северозападна Италия: Особуко (телешко месо с доматен сос), Фарината (вид тънко хлебче), Ризото ала Миланезе (ориз с лук, бяло вино и пармезан) и Панетоне (подобен на козунак сладкиш, произхождащ от Милано).

кантучини

Централна Италия: За нея е характерно използването на зехтин, домати, боб, гъби, шунка и всякакъв вид салами. За специалитети се считат: Кростини (кръгли хлебчета, намазани с чеснов или доматен сос или хайвер от аншоа), Канелони (пълнена паста) и Кантучини (сладък десерт от Тоскана).

Южна Италия и островите: За разлика от останалата част на Италия, където пицата и пастата преобладават в менюто, тук се набляга на пресните зеленчуци и на пресните морски продукти, поради което хранителният режим на италианците от Юга се счита за особено здравословен.

Ето някои от най-популярните ястия: Фрути ди маре (ястие от всякакви морски продукти, полети със зехтин и лимонов сок), Антипаста от направени на скара зеленчуци, Сицилианска касата (сладолед със сирене рикота) и всякакви дребни бисквити и сладкиши.

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати