Кулинарните традиции в Тунис

Шиш

Ако ви се хапват екзотични ястия, Тунис е подходящата кулинарна дестинация. Кухнята тук съчетава различни кулинарни влияния от Арабския свят, Близкия изток, Средиземноморието и Франция.

Жителите на мюсюлманската държава са прочути със своето гостоприемство, така че ако наоколо има портокалови, маслинени или лимонени плантации, спокойно можете да си наберете плодове. Първо обаче трябва да попитате за разрешение намиращия се наблизо пазач, защото това се смята за уважение към труда на хората.

Прието е всички ястия в Тунис да се поднасят с традиционния сос Хариса, който се състои от червени чушки, чесън, зехтин и магданоз. Хариса не се слага директно в ястията - една чаена лъжичка се разрежда с малко бульон от варенето и се оставя в купичка на масата, откъдето всеки си добавя според вкуса.

Тунис е мюсюлманска страна, затова в нейната кухня свинското месо отсъства, но има в изобилие агнешко, овче, козе, телешко, месо от птици и разнообразни видове риба. Единственият продукт от наситнено месо е кебапът. В останалите случаи месото се приготвя на порции, като печено на шиш или в специална пещ.

Кус кус с агнешко

Морските води на Тунис са богати на различна риба - риба тон, ципура, сардини, кефал, лаврак и други. С най-голяма популярност се ползва рибата тон. Баничките Брик, пълнени с риба тон, яйце, лук, каперси и магданоз също са на голяма почит в Тунис. Сомът, скаридите, мидите и другите мекотели са по-скъпи.

Гарнитурите в екзотичната страна се приготвят от бобени култури, ориз, зеленчуци и плодове в най-различни съчетания. От млечните продукти е разпространено само сиренето. Сред любимите национални ястия е кускусът, сервиран с месо, риба или зеленчуци. Друг специалитет е тажин.

Интересна салата, която може да опитате в Тунис, е Мишуия - печени на жарава домати, чушки, лук и чесън се смилат на пюре. Подправят се с олио и черен пипер. Готовата салата се гарнира с паста от риба тон и сварени яйца.

Традиционните ястия обикновено се приготвят с телешко, козе и говеждо месо, а чорбата е със зеленчуци, телешко или агнешко. Шакенуки е популярното тунизийско рагу. Конкурира го мешви - агне на шиш.

Изпробвайте и нашата рецепта за Тунизийски шишчета с пилешки дробчета.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати