Кулинарните традиции в Парагвай

Парагвайско Барбекю

Заключена между Боливия, Аржентина и Бразилия, Парагвай е малка латиноамериканска страна със завладяваща история и невероятна култура. Дълги години останала изолирана дори от своите съседи, днес Парагвай все повече се опитва да се откъсне от имиджа на бедна страна и да изгради нов положителен облик.

В страните от Латинска Америка като Парагвай, Аржентина, или Бразилия, продължава с умопомрачителни темпове увеличаването на соевите насаждения с цел износ, като това води до катастрофални последици за селските общности и земеделски начин на живот.

Култивацията на соя е най-доходоносна, когато се извършва с голяма интензивност и не се нуждае от много работна ръка, измествайки други продукции като зеленчуци, памук, дори млекодобив. Всъщност, именно Парагвай е четвъртата най-голяма сила в световен мащаб по производство на соя.

Кулинарните традиции в Парагвай следват определена последователност в сервирането на ястиятапудинги, пържени ястия, сладък хляб и др., които се придружават от сирене, печено на грил. Следват различните видове меса, приготвени на грил – телешки стек, пиле и известното чивито (месо от младо козле).

В някои региони се сервира свинско или агнешко, които обаче са популярни предимно в ресторантите. Месните ястия винаги се придружават от салати – зелени салати, домати, царевица и лук, като част от зеленчуците могат да са минали топлинна обработка на грил.

Парагвайска царевична супа

Asado е думата, която в Южна Америка и по-специално в Парагвай, се асоциира с техниката за приготвяне на месо (в което винаги се включват парченца говеждо) върху открит огън или грил, наричан тук parrilla.

Новородените плъхчета се считат за разкошен деликатес в тази страна. Местните ги приготвят по всякакъв начин - пържени, задушени, пълнени. Месото на плъховете е изключително богато на белтъчини.

Няма как да не сте чували и за прочутия „парагвайски чай”, който по света конкурира дори познатите ни зелен и черен чай. В Парагвай запарката от матé има лечебно приложение като стимулант, диуретик и стомашен тоник.

Във фармакопеята на Аюрведа матé се прилага при психогенно главоболие, умора, нервна депресия и ревматични болки. В Германия от листата се приготвя воден извлек, който се използва самостоятелно или в комбинация с други билки за бъбречни, слабителни чайове и главоболие.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати