Кулинарните традиции в Израел

Фалафели

Израелската кухня се отличава с предимно еврейски ястия, останали от местното население или привнесени от еврейски имигранти от цял свят. Утвърждаването на израелската кухня такава, каквато я познаваме днес, се случва най-вече в периода след 1970 г.

Върху еврейската кухня е оказал силно влияние трудният живот. От средните векове повечето евреи живели в Европа в гето като безимотна класа. Еврейските жени с много фантазия успявали да приготвят блюда от малкия брой достъпни за тях продукти.

Ястията в еврейската кухня се обединяват от законите на кашрута. От иврит думата кашрут се превежда като годен и означава определен набор от правила, които трябва да се следват при приготвянето на храната.

Например забранено е да се смесват млечна и месна храна. Под забрана е месото от непреживни животни, които нямат раздвоено копито (например свинята), както и месото на хищни животни и птици. Забранени са морските дарове. Може да се употребява само риба с перки и люспи.

израелска кухня

Израелските кулинарни традиции са свързани с храни и методи на готвене, които са се оформяли през последните три хиляди години. През това време тези традиции са се повлияли от Азия, Африка и Европа, но върху тях има и много религиозни и етнически влияния.

Всяка област в Израел се отличава със свое разнообразие от култури, които се отглеждат на нейната територия. В крайбрежните райони виреят повече лимони, портокали и грейпфрут, докато в по-хладните места се отглеждат предимно смокини, нар и маслини.

Интересен факт е, че Израел няма универсално разпознаваемо национално ястие, въпреки че повечето хора смятат фалафела за такова.

Зеленчуковите салати са силно застъпени в местната кухня и се консумират с почти всяко ястие, включително и с традиционната израелска закуска. Тя включва още яйца, хляб и млечни продукти като йогурт и извара.

Хумус

Примамливият вкус на израелската кухня е свързан и с някои важни технологични особености. Избягва се пърженето. Най-често храните се задушават, варят се или се пекат на фурна. Предястията са на особена почит за сметка на супите. Преди основното ястие обикновено се поднасят няколко салати и различни зеленчукови предястия.

Опитайте още Баба Гануш, Супа от яйца по израелски, Фалафели с кориандър, Шакшука, Домашни фалафели, Хумус салата, Хумус с патладжан, Хумус по оригинална рецепта, Хумус с печени чушки.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати