Аранжиране и поднасяне на празнични ястия

Коледна трапеза

Много хора биха се съгласили, че поднасянето и аранжирането на различни ястия, особено ако има празничен повод, си е истинско предизвикателство. От друга страна обаче, почти всеки един от нас се чувства по-приятно и по-комфортно, ако ястията изглеждат освен вкусно и естетически добре.

Неслучайно японците считат, че половината от усещането за ситост се дължи не само на това какво попада в устата ни и какви вкусове ще изпитаме, но и на това, което ще видят очите ни и ще усетят сетивата ни.

Всяка домакиня, която иска да изненада приятно своите близки или своите гости, е добре да се научи как правилно да аранжира масата. От една страна, трябва всичко да изглежда добре, но от друга - не трябва и да притеснявате своите близки, като слагате прекалено скъпа покривка или използвате всичките прибори, които например се използват в дипломатическите среди - три вида вилици, три вида ножове и три вида лъжици. Накратко казано, всичко зависи от това дали събирането ще е официално или неофициално.

Ако се събирате само със Вашето семейство или най-близки приятели и все пак искате да ги впечатлите, е добре да имате подготвени по една голяма и една средна вилица, голям и среден нож, голяма и средна лъжица.

Приборите се подреждат според реда, по който ще бъдат използвани, като се започва от външната към вътрешната страна на чинията. От външната се поставят средните прибори, които са за предястия и салати, а от вътрешната са по-големите, които са за основното ястие.

Коледа

Салфетките се поставят винаги отдясно на масата. Ако нямате супа, за трапезата не са нужни и лъжици. Тогава върху сгънатата салфетка ще сложите отдясно вилицата и ножа, като към чинията ще бъде поставен ножът, обърнат с режещата страна към нея, а вилицата ще е до него.

Ако ще предлагате някаква супа или по-течно ястие, ще трябва да имате и лъжица, която ще поставите отдясно на ножа, а вилицата ще остане от лявата страна. Ако по-късно ще предлагате десерт, е най-добре да подредите приборите за него над чинията. Предполага се, че всеки образован човек ще се сети, че това са приборите за десерта и никой няма да сбърка.

Може би най-важното нещо за аранжирането на една празнична трапеза е подходящата покривка. За слагането на мушама например и дума не може да става.

Добре е покривката да бъде бяла и всеки гост да има пред себе си голяма чиния за основното ястие и поставена върху нея средна чиния за предястието или салатите. А ако наистина искате да впечатлите своите гости, можете да сложите няколко цветчета върху масата, но те в никакъв случай не трябва са са изкуствени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора  Иванова Каменова
Всъщност, салфетките са отляво
0
0