Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарните традиции в Южна Африка

Кулинарните традиции в Южна Африка

Bredies

Кухнята в Южна Африка сполучливо е наричана кухня на дъгата, тъй като храната в този регион е смес от много различни влияния и култури. За да вникне в туземската кухня, човек първо трябва да разбере различията между хората, населяващи региона.

Африканската кухня е резултат от смесването на културни и колониални влияния, търговски пътища и история. Африка представлява огромен континент – от безводни пустини, субтропични влажни равнини и джунгли. Екзотичната природа, в съчетание с дългите колониални традиции, оформят облика на местната кухня.

Страната предлага изобилие от чудесни ресторанти, които ще ви предложат от изкусно приготвени местни морски деликатеси до различни интернационални ястия. Несъмнено едно от най-големите богатства на южноафриканската кухня са вкусно приготвените морски специалитети, които включват богата палитра от риба и различни морски дарове.

Любими ястия са мидите, задушената риба, октопод или риба на скара и още много други морски изкушения. Южноафриканците обичат също и барбекюто – тук се приготвя най-различни месни вкусотии, между които са пикантната наденица и кебапът, подправен с къри.

sosaties

За да усетят пълна наслада от превъзходно приготвеното месо, местните обичат да пият бира. Страната е прочута също и с производството на вино и едни от най-добрите вина в света.

Изключително популярни месни предложения в ЮАР са колбасите, направени от говеждо или свинско месо, както е т.нар. sosaties – агнешко месо с подправки на шиш. Sosaties обикновено се приготвят на барбекю и се сервират със сос и местните хрупкави бисквити.

Други любими месни предложения са месо от щраус и пилешко. Frikkadels например са малки хамбургери, подправени с индийско орехче, които често се поднасят увити в зелеви листа.

Бургери

Bredies се наричат африканските вариации на яхниите, приготвени от разнообразни комбинации зеленчуци и месо, които обикновено се наименуват на основния растителен продукт в състава си.

Друг южноафрикански специалитет с огромна слава е Potjiekos. Буквално преведено, potjiekos означава малки потни храни и се състои от яхния, приготвена на открито в традиционните чугунени съдове за Южна Африка. Традиционно рецептата включва различни видове месо, зеленчуци, ориз или картофи.

Още южноамерикански рецепти: Южноамерикаснки царевичен снакс, Патладжан с нахут и лайм, Шишчета от [скумрия с бекон], Авокадо с яйца на фурна, Паниран ананас, Южноамериканска напитка Уго, Шоколадов блян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest