gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Дефицит на витамин С

Дефицит на витамин С

Витамин C

Витамин С е един от най-известните витамини. И малки, и големи са чували за него, но малко от нас знаят, че този витамин не се произвежда в организма и затова трябва да си го набавяме чрез храна или хапчета.

Липсата на сила, умора, сънливост, неразположение, отслабнала имунна система са само част от симптомите за лиса на витамин С в организма.

В днешно време дефицита на витамин С се среща най-често при тинейджърите. Най-потърпевши са младите момичета, които спазват строги диети за слаба фигура. Често те страдат от булимия или анорексия. Тялото се ограничава от получаване на витамини и минерали поради неправилно хранене и различни хранителни експерименти.

Ролята на витамин С в организма е многообразна: той прави кожата по- еластична, помага при заздравяване на рани, високо кръвно, устойчивост при инфекции. Витамин С е антиоксидант, който засилва действието на витамините А и E, които са също такива.

Можете да си набавите най-много витамин С от шипките. Те съдържат 1250 мг на 100 г. Цитрусовите плодове са много богати на витамина, а също така: ягоди, пъпеш, малини, картофи, пиперки, грах, броколи и всички пресни плодове и зеленчуци. Важно е те да бъдат в суров вид, без да са минавали през термична обработка.

дефицит на Витамин C

Симптоми при дефицит на витамин С

Кървящи венци

Възпаление на венеца и дори до клатене на зъби може да са причина от липсата на витамин С в организма. Той помага за производството на колаген, който изгражда тъканите.

Анемия

Тя може да се получи от липсата на витамин С в организма. Трябва да подсилите имунната система, ако се разболявате много често и не се отървавате лесно от настинките.

Липса на енергия

Липсата на енергия и сила може да доведе до депресивни състояния.

Промяна на настроението

Липсата на търпение, рязката промяна на настроението и раздразнителността също могат да бъдат породени от липсата на витамин С в организма.

Суха кожа

Сухата кожа е добър показател за лисата на витамин С. Също така, ако раничките ви заздравяват по-бавно от обикновено, това е знак за липса на витамин С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати