Ще надебелея ли с парче сладкиш на ден?

Сладко

Захарта и всички нейни производни са сред най-вредните, но и сред най-обичаните храни изобщо. Учените постоянно алармират, че високите дози захар действат като чиста отрова, подобно на алкохола и цигарите.

Прекомерната консумация на торти, бисквити и сладкиши може да причини сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, високо кръвно и дори - рак. Поради това учените съветват потреблението на захар да се сведе до минимум. Те дават и допустимите дози на ден. Жените могат да приемат до 25 г сладкиши дневно, което се равнява на 100 калории. За мъжете дажбата е 38 г или 150 калории.

Разбира се, твърдението че от едно парче сладкиш на ден можеш да надебелееш, е твърде невярно. Едно от най-важните неща е точно това - количеството.

Когато похапваме бързи въглехидрати под формата на сладкиши, тялото ни започва да отделя големи количества инсулин. Инсулинът доставя енергия от храната в мускулните клетки. И колкото по-голямо количество бързи въглехидрати сме поели, толкова по-голямо е количеството инсулин, отделено в тялото.

Бисквити

Когато надвишим допустимите количества сладко, се получава инсулинов шок. И след като мускулните клетки са пренаситени с доставената енергия под формата на гликоген, инсулинът започва да пренася останалата енергия към мастните депа. Там ги трупа като запаси, а ние пълнеем.

За да не попаднем в този капан, е нужно само да спазваме няколко прости правила. Основното е да приемате минимално количество сладко. Приемете, че парче сладкиш на ден или два шоколадови бонбона няма да провалят диетата ви.

Друг важен момент е времето на приема на сладкото. Яде се сутрин или след тренировка. В началото на деня метаболизмът на тялото работи на максимални обороти, а това подпомага изгарянето на повече калории.

Когато приемате сладко след тренировка пък, цялата енергия от него буквално се е изсмукала от мускулните клетки, които са изчерпали своя гликоген при интензивната тренировка. Ако приемете допустимите дози бързи въглехидрати, всичко ще отиде за възстановяване на мускулатурата, без да се лепи по талията.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати