Кулинарните традиции в Бразилия

Фейжоада
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

Макар и не толкова популярна като италианската и френската кухня, бразилската кухня би впечатлила всеки със своите разнообразни кулинарни традиции.

През вековното съществуване на страната през нейната територия са преминали индианци, африканци и европейци, като всеки един народ е оставил по нещо от себе си. И това личи не само по отношение на местните традиции и обичаи, но се наблюдава изцяло и в бразилските кулинарни традиции.

Ако сте решили да посетите тази невероятна страна, прославила се със своите футболисти, със своя четирикилометров плаж Копакабана, с невероятните си природни богатства, с градове като Рио де Жанейро, Бразилия и Салвадор, непременно се осведомете и за кулинарните традиции, които се спазват там. Те се различават коренно в зависимост от това в кои части на Бразилия възнамерявате да пътешествате.

Така например в североизточните части на страната са характерни ястията от морски раци и риба, известни като ватапа, различните блюда от шушулките на дървото киабу, както и т. нар. акараже, което представляват пирожки от фасулено брашно, смесено с пикантни подправки. Тук е разпространено особено много и ястието от пържена риба и мекотели, което се приготвя с кокосово мляко и се казва фригидейра.

Ако се насочите към северните части на Бразилия няма как да не пробвате невероятните гозби, приготвени от всякакъв вид риба и морски дарове и от месо на костенурка, за чието подправяне се използва маниока, плодовете акаи и кестените пар.

Риба по Бразилски

В централните части на Бразилия особено влияние върху кулинарните традиции са оказали индианците и португалците, които са завещали едно от най-разпространените ястия, а именно сушеното месо, приготвено с брашно от маниока. Първото е творение на португалците, а брашното от маниока е измислено от индианците.

В Югоизточна Бразилия местните жители отново се гощават предимно с морски дарове и риба, сушени скариди, царевично брашно и подобни на макароните тестени изделия, а в Югозападна Бразилия най-разпространени са ястията от алигатор, известни като жакаре и пан де гуейжо, което представлява питка с кашкавал и касава.

Може би това, което е общо за Бразилската кухня, независимо от нейното разнообразие, е приготвянето на фейжоада, което представлява ястие от боб с месо и различни подправки. От мнозина то се счита за специалитета на нацията и е нещото, което задължително трябва да пробвате, ако се намирате в Бразилия.

Още бразилски рецепти вижте тук: Бразилски такос, Бразилско бригадейро, Бразилски яйчен десерт, Сладки бразилски топчета.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати