Най-популярните сосове по света

Сосове

Сосовете са важна част от приготвянето на много салати, предястия, основни ястия и десерти. Всяка кухня се различава със своите предпочитания към ароматите и вкусовите усещания, но има и такива сосове, които са успели да се наложат в световната кухня. Ето някои от тях:

1. Сос Бешамел (Франция): Приготвя се от запържено брашно в масло, към което се добавя прясно мляко и малко сол. По желание може да бъде добавен и лимонов сок. Сосът пасва на много зеленчукови и местни ястия и определено се е превърнал в универсален.

2. Сос Мадейра (Португалия): Приготвя се от запържено брашно в масло, към което се добавя бульон, сол и смлян черен пипер. След като сосът е готов, към него се добавят няколко лъжици вино Мадейра и се поръсва с магданоз. Подходящ е особено много за месни ястия, както и за риба и морски деликатеси.

3. Соев сос (Азия): Приготвя се от соеви и пшенични зърна и сол. Има доста силен аромат и характерен солен вкус, поради което може да се използва вместо сол. Подходящ е както към ориз, така и към местни, рибни и зеленчукови ястия.

Сос Уорчестър

4. Сос Уасаби (Япония): Той е изключително характерен както за Япония, така и за останалата азиатска кухня и се приготвя от соев сос, оризов оцет, мирин, водорасли комбу, лимонов сок и ситно настъргана сушена риба. Използва се най-вече за риба и морски деликатеси, но може също така да бъде употребяван и при подправянето на различни салати и предястия.

5. Сос Уорчестър (Англия): Той е изключително популярен в Европа и Америка. Представлява пикантен сос, който е направен от винен оцет от черен, бял, кайенски и червен пипер, карамфил, тарос, сушени гъби, чесън, сливов мармалад и доматено пюре. Може да бъде използван към абсолютно всякакви ястия, както и като добавка към други сосове, майонези и дресинги.

6. Сос Софрито (Испания): Това е може би най-използваният в Испания сос, който търпи различни вариации, но като цяло представлява ситно накълцан лук, който се задушава в олио. Към него можете да добавите различни подправки и се използва най-вече към местни, рибни и зеленчукови ястия. Може да прибавяте риба и морски деликатеси към соса и почти винаги се прибавя бяло вино.

Други популярни сосове в цял свят са неповторимото Песто, Френски дресинг, сос Холандез, Сос Тартар.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Бих добавила и Сос "Айоли".
1
0