Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Специалитети от португалската кухня

Специалитети от португалската кухня

Португалска кухня

Португалия е държава на наследници на големи откриватели и корабоплаватели. Нейната съвременна кухня е оформена, от една страна, от нашествениците, т.е. римляните и арабите, а от друга – от екзотичните подправки, пренесени от пътуванията до Новия свят.

Ястията на португалската маси свързват простотата на вкусовете и екзотиката на коренните подправки. Римляните внесли в португалската кухня чесъна, а арабите: ориза, бадемовите дървета, лимоновите насаждения, смокините и прасковите.

Кухнята на централна Португалия е съставена основно от месо. Най-известното е Leitão Assado, т.е. печено прасенце. Важната роля на месото в кухнята на този регион произлиза от това, че там преобладават земеделските региони, където има нужда от ястия, даващи много енергия за работа.

Също така трябва да споменем и Açorda de Marisco, т.е. супа с хляб и морски дарове, чийто точни съставки зависят от това какво има готвачът под ръка.

Ето деликатната страна на португалската кухня. Въпреки че класиката е да се поднесе с няколко парченца наденица, все пак говорим за Caldo verde - зеленият бульон.

Всичко при нея започва от плътния бульон (по-често месен), пасирани варени картофи и къдраво зеле, а много често и кейл. Има варианти, при които вместо парченца наденица има малко бял боб. Произходът на супата е от северната част на страната, но днес е навсякъде.

Португалски ястия

Tripas a modo do Porto е яхния с парченца шкембе, наденица и бял боб, а най-характерното място, откъдето идва и самата рецепта, е Порто. Легендите, които витаят около този национален деликатес, са наистина много.

Най-разпространената от тях гласи, че във военни времена хората са дали цялото месо, което имат, на заминаващите войници. За себе си оставили само вътрешностите, поради което им се наложило да измислят какво да сготвят с тях и точно по този начин се родил португалският специалитет.

Arroz a cabidela също се нарежда сред най-известните блюда на слънчевата страна. На пръв поглед не съдържа нищо особено, но специалитетът се е превърнал в емблема на добрия португалски вкус. Съставките са пиле, ориз, къри и кръвта на сготвената птица.

Още популярни ястия от португалската кухня са: Свинско по португалски, Пиле по португалски, Задушено агнешко по магелански, Пуешко с портокалов сос, Сладко от моркови, Салата Венседора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest