Баница или пита за Коледа?

Коледна питка

Когато настане Коледа, почти всяка домакиня си задава въпроса какво празнично ястие да приготви за вечеря и дали да посрещне своето семейство и близки с баница или пита за Коледа. Вариантите наистина могат да бъдат безброй, а ако семейството е голямо, нищо не пречи да бъде направена и коледна пита и коледна баница.

За да впечатлите своите близки обаче, най-добре да ги изненадате с нещо по-нестандартно. Това означава, че без значение дали ще изберете баница или пита, е добре те да не са просто със сирене и яйца, а да са с различна плънка, която да пасва на празничното настроение.

Ето две много лесни рецепти, които биха вдъхновили всяка домакиня:

Баница с печени кори и кисело зеле

Вита баница
Снимка: Добринка Петкова

Необходими продукти: 2 1/2 чаши вода, 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, 1 щипка сол, брашно - колкото поеме тестото за баница, разтопено масло за намазване, 1 средно голяма кисела зелка, 1 чаша счукани орехови ядки, олио за задушаване на зелката

Начин на приготвяне: Плънката за баницата се приготвя, като задушавате нарязаното на ситно зеле заедно с малко мазнина, а накрая прибавяте към него смлените ядки.

От брашното, водата, оцета, олиото и солта замесете гладко тесто. От него отделете 4 топчета с големината на яйце. Разточете ги на кори за баница, колкото ще е тавата, в която ще ги печете. Запечете ги от двете страни във фурната и ги наредете една върху друга.

Останалото тесто разделете на 8 топчета и направете от тях питки с големината на чинийка за кафе. Намажете ги с разтопеното масло и ги съединете по 4. След това разточете 2 кори, които да са по-големи от тавата с около 8 см. Едната кора се поставя върху намазнената тава и се поръсва с маслото, а върху нея се подреждат запечените кори, които се поръсват с масло и с плънката от зелето. Най-отгоре се поставя втората кора и краищата ѝ се увиват. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Питка с маслини

Питка с маслини

Необходими продукти: 800 г брашно, 1 1/2 кисело мляко, 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 3 яйца, 3 с. л. олио, 1/2 чаша пудра захар, 1/2 ч. л. сол, 100 г черни и зелени маслини без костилка

Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват до получаването на тесто. Отделя се 1 жълтък за намазване на коледната питка, а маслините се нарязват на ситно или на кръгчета и се прибавят накрая към готовото тесто. От него се оформя питка, която се оставя да почива около 1 час. След това я изпичате в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като е готова, я напръскайте леко с вода и я увийте в кърпа, за да омекне.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати