gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарните традиции в Исландия

Кулинарните традиции в Исландия

Скумрия

Поради суровия северен климат хората в Исландия не са имали избор на продукти и са се задоволявали с насъщното. Поминъкът в Исландия и днес е предимно риболов и овцевъдство. От известно време с помощта на естествената енергия и топлина на гейзерите се отглеждат парникови зеленчуци. Всичко останало се внася отвън. Ястията от исландската кухня са прости, вкусни и питателни, съобразени изцяло със студеното време и нуждите на човешкия организъм.

Все още се използват старовремските начини за обработка на хранителните продукти, както във времената, когато фризери и хладилници не са съществували. Месата основно са пушени, а рибата - сушена, маринована и осолена.

Рибните ястия са невероятно изискани и се предлагат почти на всеки ъгъл. В менюто на рибните ресторанти има приготвени по най-различен начин сьомга, палтус, скариди, дори приготвена по специални исландски рецепти акула.

Някои от традиционните за страната ястия могат да се консумират само от местните жители. Пример за това е hakarl – изгнило месо от акула, заровено за шест месеца, за да се разложи до необходимата степен. В Исландия яденето на hakarl е своеобразен тест за преминаване от юношеството към мъжеството. Само зрелият мъж може да консумира хладнокръвно вонящата маса.

Агнешка глава

Други традиционни за исландската кухня ястия са hrutspungur - мариновани в млечна саламура овнешки тестиси, сплескани като бисквити; svid - овча глава, разрязана на две, кипната и поднесена почти сурова или маринована заедно с очите; slatur - накълцани овчи карантии, сварени в шкембе (нещо подобно на кървавица).

Други екзотични деликатеси са устни от кит, пържоли от кит, месо от морска котка. Едно от уникалните ястия е skyr, нещо средно между извара и кисело мляко, направено от каймак и бактериална култура.

Месото се отличава с високо качество, тъй като в Исландия е строго забранено добавянето на хормони в храната на животните. Сиренето и млечните продукти са друга важна част от исландското меню, като в страната вече се произвеждат над 80 вида сирене. Най-разпространените зеленчуци пък са картофи и зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати