gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на рохките яйца

Тайната на рохките яйца

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
967519
Рохки яйца
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Яйцата са сред най-необходимите ни хранителни продукти и могат да бъдат използвани както за закуска, така и за обяд и вечеря. Много запеканки, сладкиши и кремове също няма как да бъдат приготвени без използването на яйца. Независимо дали са приготвени на очи, на омлет или просто са сварени, яйцата се един от най-незаменимите продукти в на нашата трапеза.

За повечето любители на яйцата не е никаква тайна как да си приготвят рохки яйца, но за по-неопитните домакини това продължава да е проблем. Тайната е много проста и е необходимо да се спазват само няколко основни правила.

Независимо колко време ще варите яйцата, те задължително трябва да бъдат измити с веро или сапун. Това не става, веднага след като сте ги закупили и искате да ги приберете в хладилника, а в момента преди да ги варите. Съществуват и специални разтвори за измиване на яйца, но те трудно се намират по магазините.

Също така имайте предвид, че независимо за какво ще използвате яйцата, те не трябва да се съхраняват в близост до лук, чесън, нафталин, газ или други силно миризливи продукти, тъй като черупките на яйцата имат пори, през които ароматите минават почти безпроблемно.

Най-добре е, преди да приберете яйцата в отреденото за тях отделение в хладилника, да го измиете с малко вода и оцет. С всичко казано дотук ще сте сигурни, че яйцата дълго време няма да се развалят и да променят вкусовите си качества и ще можете да си ги приготвите рохки по всяко време, което пожелаете.

Следващото правило при приготвянето на рохките яйца е, че те трябва да са на стайна температура, за да не се спукат по време на варенето. Ако сте забравили да ги извадите предварително от хладилника, можете да ги пуснете за няколко минути в топла вода.

Яйца

Независимо какъв съд ще изберете за приготвянето на рохките яйца, имайте предвид, че те се варят за точно определено време и за да станат всички яйца по еднакво време готови, не трябва да бъдат подреждани едно върху друго.

За да сте сигурни, че яйцата няма да се спукат по време на варенето, е добре да сте сложили сол във водата, в която ще ги варите.

И може би най-важното е самото време за варенето на яйцата. То се брои от момента на завирането на водата. Ако искате яйцето да е по-меко и с по-течен жълтък, трябва да го варите 3 минути.

Ако предпочитате рохките яйца с по-твърд белтък, времето е 4 минути. Ако става въпрос за домашни или за по-големи яйца, които трябва да бъдат приготвени рохки, времето и за двете процедури се удължава с 30 сек.

След като са готови рохките яйца, се поливат със студена вода и след няколко минути са готови за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати