Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Шест вида захар, които могат да ви убият

Шест вида захар, които могат да ви убият

МаринаМарина
Джедай
15642
Видове захар

Консумацията на захар може да е много вредно за здравето на хората. Доказано е, че прекомерната ѝ употреба в ежедневието оказва пагубен ефект върху черния дроб, причинявайки натрупването на мазнини. Също довежда до повишаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, а оттам се стига и до заболявания на сърдечно-съдовата система.

В днешно време информираността сред населението относно рисковете от похапването на захар и захарни изделия трябва да е на високо ниво, защото има шест вида захар, които са опасни за здравето.

Нектар от Агаве

Сироп от агаве

Нектарът от Агаве, смятан за полезен, е подсладител, който всъщност е с високо съдържание на фруктоза. Това е и причината да е опасен, ако се консумира често. Объркването често идва от факта, че този подсладител е с нисък гликемичен индекс, но, оказва се, това не е решаващо за неговите положителни качества.

А високите стойности на фруктоза за опасни, защото тя повишава нивата на кръвна захар в дългосрочен план. Нормално захарта съдържа 50% фруктоза, а при нектара от Агаве е до 90 %.

Органична захар от тръстика

Суровата органична захар, приготвена от захарна тръстика, също се смята за здравословна. Оказва се обаче, че начинът на преработка е наистина различен, но химичният ѝ състав не се различава от този на обикновената захар.

Захарен сироп от тръстика

На пазара може да се открие и така нареченият сгъстен захарен сироп от тръстика. За него също се смята, че е измама от страна на производителите.

Кафява захар

Не си мислете и че кафявата захар е по-безвредна от бялата. Цветът си тя придобива благодарение на добавена меласа в нея.

Кокосова захар

Кокосовата захар се добива от растението кокос. Методът е лесен и изисква извличане на захарната течност, след което се оставя водата в нея да се изпари. Тя е с нисък гликемичен индекс, богата на фибри и други хранителни вещества. За сметка на това съдържа фруктоза, която е във високи стойности.

Медът е по-полезен от бялата захар, също съдържа антиоксиданти, както и следи от витамини и минерали. Въпреки това не вярвайте на слуховете, че замяната на бялата захар с мед помага за намаляване на телесното тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest