Забравете за месото, ако искате здраво сърце

Месо

Забравете за месото, ако искате здраво сърце. Това твърдят лекари от Американската сърдечна асоциация, които смятат, че по-малката консумация на месо може да се окаже съществено условие за повишаване продължителността на човешкия живот.

Експертите са провели мащабно проучване сред близо 450 хиляди жители на Стария континент, което е показало, че ако човек се храни предимно с плодове и зеленчуци, опасността от инсулт и сърдечни заболявания е в пъти по-малка. Неговата цел е била да покаже как храната влияе на здравословното ни състояние.

По време на близо 12-годишното изследване са проучвани хранителните навици и начинът на живот в наблюдаваната таргет група. Оказало се, че при хората, които спазват полувегетарианска диета има с 20 процента по-малък риск от заболявания на сърцето. За участници с полувегетарианска диета са смятани тези, чието менюто включва 70 процента растителни храни.

Резултатите са сравнени с хора, чиято консумация на месо възлиза на 45 процента от всичката храна, която поглъщат. Участниците в изследването са от 10 европейски страни. В началото на лекарското проучване всички са били клинично здрави и нито един от тях не е страдал от сърдечно заболяване. Възрастовият диапазон се е разпростирал от 35 до 70 години.

Пържоли

Основните изводи, които лекарите са направили, са, че консумацията на главно растителни продукти е от съществено значение на здравословното ни състояние и предпазването от сърдечни проблеми.

Диетолозите, които участвали в екипа на изследването, препоръчват специална диета. Според тях дневното ни меню трябва да включва поне 70 процента растителни продукти.

Специалистите препоръчват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, нискомаслени млечни продукти, месо без кожа, предимно пилешко, риба.

Резултатите от мащабното изследване ще бъдат представени на традиционната конференция на Американската сърдечна асоциация.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати