gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-доброто от испанската винена листа

Най-доброто от испанската винена листа

Испански вина

Испания определено е държавата, която може да се похвали с най-голяма площ лозя, при това не само в Европа, а в световен мащаб. Въпреки този факт тя е едва на трето място по производство на вино след Франция и Италия с рекорден износ.

Причината е в ниските добиви, заради горещия и сух климат, характерен за Пиренейския полуостров. Може би точно това е и причината вината, произведени в слънчевата страна, да са толкова високо ценени и търсени. Ето и кое е най-доброто, което Испания може да предложи на любителите на алкохолната напитка.

1. Риоха

Легендарната Риоха се дели на Риоха Алта, Риоха Баха и Риоха Алавеса. Червените сортове, позволени в апелацията, са местните темпранийо (Tempranillo), което е и една от перлите на испанската винена листа, гарнача или гренаш (Garnacha), грасиано (Graciano) и масуело (Mazuelo). Традиционните вина на Риоха бяха с един типичен леко окислен характер. Но днес в областта се правят качествени вина в по-модерен стил, със запазен характер на плода и сериозен потенциал на отлежаване.

Вино

2. Темпранийо

Може да се каже, че това е един от най-основните сортове червени вина, на които може да се насладите в Испания. Професионалистите определят сорта като нещо средно между Пино Ноар и Каберне Совиньон. Младите вина Темпранийо имат плътен цвят и меки плодови нюанси, в които се усещат ягоди, боровинки и касис.

3. Приорат

Можем да наречем малката планинска зона Приорат в Каталуня новото чудо на Испания. Допреди десет години никой извън страната не беше чувал за Приорат. Но група млади винари извършват прелома, като засаждат наново лозя, основно с гарнача (Garnacha) и кариньена (Cariñena), но също и с каберне, мерло и сира, понеже разбират, че Приорат има невероятен потенциал за висококачествени вина. Желателно е преди консумация тези вина да отлежават поне 5-6 години.

4. Албариньо

Албариньо всъщност е изключително ароматен бял сорт грозде, който се добива в големи количества в Испания. От плодовете на албариньо се добиват висококачествени бели вина. Алкохолните напитки, родени от този сорт, се разпознават лесно. Те са с жълтеникав цвят, изключително ароматни и висока киселинност. Разбира се, в чаша хубаво Албариньо могат да се доловят и немалко плодови аромати като праскови и кайсии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати