Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три начина да си направим пелмени

Три начина да си направим пелмени

Пелмени

Трудно можем да си представим съвременната руска кухня без включването на пелмените в нея. Те са част от националната кухня на страната и са станали популярни далеч извън пределите ѝ. Особено известни са т. нар Сибирски пелмени, които някога са се приготвяли с месо от мечка.

Не по-малко са и историите, свързани с варенките, като в най-популярната двама сибирци се хванали на бас кой ще изяде най-много пелмени. И тъй като никой от тях не искал да отстъпва, накрая и двамата умрели от преяждане.

Все по-често пелмените се срещат и в Балканската кухня, тъй като вкусът им се харесва на мнозина, а приготвянето им никак не е сложно. Най-общо казано, е важно да се научите да приготвяте тестото за пелмени, защото след това можете да ги напълните с каквато плънка пожелаете.

Ето рецепта за приготвяне на тесто за пелмени и три варианта за плънка към тях:

Необходими продукти: 2 ч. ч. брашно, половин ч. ч. прясно мялко, 1/3 ч.ч. вода, 1 ч. л. разтопено масло, 1 яйце, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Млякото, водата и солта се смесват. Брашното се изсипва в купа и се прави кладенче. В него се поставя яйцето и постепенно се сипва от сместа от млякото и водата. Замесва се меко тесто, към което накрая се прибавя маслото.

Плънка за пелмени

Така приготвеното тесто се разточва върху набрашнен плот и с помощта на чашка за кафе се изрязват формички. В тях се слага какъвто пълнеж желаете и краищата се защипват, така че той да не изтича. Всичко отново се овалва набързо в брашно.

Ако искате да имате пелмени и за по-нататък, можете да ги замразите. Независимо дали ще ги хапвате пресни или замразени, трябва да кипнете подсолена вода, в която да пуснете пелмените. Те са готови в момента, в който започнат да изплуват на повърхността.

Поднасят се топли със заквасена сметана, горчица или масло.

Можете да направите плънка за пелмените от най-различни продукти. Ето три от най-известните плънки, с които да разнообразите менюто си:

1. Плънка от предварително запържена телешка кайма, в която можете да добавите ситно нарязан лук, гъби и каквито пожелаете подправки.

2. Пелмени с плънка от сирене и яйца (настъргани сварени яйца), които също можете да подправите по какъвто желаете начин.

3. Плънка от различна по вид месна кайма (свинско, говеждо, еленско и т. н.), която се счита за най-големия специалитет и истинска гордост за руската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest