Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зелените плодове и зеленчуци - благодат за здравето

Зелените плодове и зеленчуци - благодат за здравето

Зеленолистни зеленчуци

Мнозина специалисти са на мнение, че някои от най-полезните плодове и зеленчуци са със зелен цвят. Редица проучвания са установили, че точно зеленолистните са изключително богати на хлорофил. Той е най-мощният антиоксидант или фитонутриент, познат на човечеството.

Фитонутриентът хлорофил придава зеления цвят на растенията, а освен това притежава и силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб, спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми и има противоракови свойства.

Всички зеленолистни зеленчуци са алкални и се грижат за поддържането на алкално-киселинния баланс в тялото, като ни помагат да бъдем здрави. Тревите съдържат и много вода, която пък се грижи да бъдем добре хидратирани и допринася за красива кожа и коса.

Шампион в зеления списък е авокадото. Този зелен плод, който за съжаление не вирее на територията на нашата страна, е превъзходен източник на мононенаситени мазнини, витамин E и лутеин. Последният представлява природен антиоксидант и е необходим елемент за поддържането на нормална зрителна функция.

Диетолозите отбелязват, че включването в дневното меню на ястия с авокадо повишава остротата на зрението и понижава нивото на така наречения лош холестерол.

Освен авокадо американските учени препоръчват консумацията на различни видове зеле, а по-конкретно броколи (което съдържа уникални химически вещества, способни да блокират развитието на онкологичните заболявания), брюкселско зеле (което е богато на витамини C и A, калий и фолати) и обикновено кочанно зеле (богато на витамин C, К и бета-каротин).

ползи от зелените плодове и зеленчуци

Зелените зеленчуци са нискокалорични. На практика в тях почти няма калории и са подходящи за всеки, по всяко време, независимо дали иска да отслабне, да е здрав или и двете.

В 100 г спанак има едва 23 калории, а в 100 г маруля са само 15. Така една зелена салата от 200-300 г се превръща в най-нискокалоричното хранене за деня, при това в тези 200 г салата има всички необходими за организма ценни вещества.

Както може би се досещате, пролетта е най-подходящото време за прочистване на организма. Най-удачният и здравословен вариант е да се доверите на зелените плодове и зеленчуци. Заредете хладилника с киви, зелени ябълки, марули и спанак и ще усетите бързо благоприятните промени, които настъпват в тялото ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest