gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо маслините са полезни за здравето

Защо маслините са полезни за здравето

Маслини
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Днес в търговските обекти може да срещнете абсолютно всякакви разновидности маслинови продукти, маслинов пастет и какво ли още не, създадено на маслинена основа.

Вкусните маслини съдържат много витамини от групата В (главен помощник на нашия мозък и нервната ни система), витамин А (нужен за поддържане на зренето), витамин D (за здрави кости и зъби), витамин Е (защита от вредното въздействие на околната среда и предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествени тумори).

Но все-пак най-важно в маслините е маслиненото масло, като съдържанието в плодовете се колебае от 50 до 80%. То е уникален продукт, много богат на ненаситени мастни киселини, които са необходими за снижаването на нивото на лошия холестерол. Съставките на това масло защитават сърдечно-съдовата система и се прилагат за профилактика на атеросклерозата.

Тъй като подобрява храносмилането и стимулира апетита, маслините често се поднасят като предястие. Добре е да се знае, че ако човек изяжда по 10 маслини дневно, ще се предпази отразвиване на гастрит и язва на стомаха.

Доказано е, че маслините неутрализират всички попаднали в организма токсични отпадъци и затова се считат идеално допълнение към всички видове алкохол.

Зехтин

Благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящи деца. Недостигът на линолеева киселина води до появата на забавяне в развитието по време на най-ранното детство и до множество кожни заболявания.

Зехтинът тип екстра върджин е най-близък до самата маслина по отношение на полезни качества и засега е с най-богато хранително съдържание. Някои зехтини от този тип често са определяни като студено пресовани, което предполага, че извличането им е било без каквато и да било термична обработка и не са рафинирани.

Според проучване, обхванало пет европейски държави, две лъжички зехтин екстра върджин дневно могат да доведат до значителни здравословни подобрения за наистина кратко време (три седмици).

Вече много учени и диетолози препоръчват консумацията на това количество от златистата течност. Няма нужда обаче да ги приемате като лекарство, когато могат да бъдат добавени към храната за овкусяването ѝ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати