Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарните традиции в Канада

Кулинарните традиции в Канада

Специалитет Путин

Когато хората си мислят за канадската кухня, понякога е наистина трудно да се абстрахират от стереотипите, свързани с хрупкавия бекон и сладкия кленов сироп – всъщност дори и тези 2 съставки доста често вървят ръка за ръка. Като цяло, кулинарните традиции на Канада се отличават с наистина огромна въображение, що се отнася до смесването на различни продукти и вкусове.

И въпреки че голяма част от специалитетите, сервирани в канадските ресторанти, са интернационални и заимствани най-вече от френските кулинарни рецепти, има някои ястия, които са запазена марка за Канада. С времето те са се превърнали в национално богатство и се срещат във всяко заведение, та дори и в уличната храна.

Чудесен пример за това е специалитетът Путин, измислен през 1950 година. Жителите на Квебек дори са се опитали да патентоват типичното канадско ястие. От друга страна, стои суши пицата, която макар да е смесица между японска и италианска кухня, Канада си присвоява правата върху оригиналното ястие и то вече е неделима част от повечето менюта в Торонто.

Освен това, сещате ли се за нещо, което може да бъде по-традиционно за канадската кулинария от кленовия сироп? Все пак, той се произвежда от дървото, чиито емблематични листа украсяват националния флаг на страната.

Квебек е най-големият производител в света на кленов сироп, което в цифри означава, че 80% от производството е съсредоточено там. Класическият сладък топинг за палачинки и вафли започва да намира мястото си и в редица други ястия.

кленов сироп

Специалитетът, за който вече споменахме, Путин, всъщност представлява най-обикновени пържени картофки, щедро напоени в специален сос и разтопен кашкавал. Канадското ястие, освен в национална гордост, вече е част и от менюто на много гурме ресторанти. Разбира се, версиите му там са многобройни, като включват омари, черен дроб и т.н.

Маслените торти също са част от кулинарните традиции на Канада. Вкусните десерти се приготвят по класическа канадска рецепта в цялата страна. Тя включва масло, захар, кленов сироп, яйца, а в някои случаи стафиди или ядки. Апетитните тарти се пекат, а след това се покриват с гъст крем. Макар и доста калоричен, канадският десерт е истинска наслада за небцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest