gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните аперитиви

Най-популярните аперитиви

Аперитив

Елегантното мероприятие обикновено започва с аперитив. Най-често се сервират сухо вино, сухо или полусухо шери, джин с тоник, шампанско или пенливо вино. Питиетата, сервирани като аперитив, не трябва след това да се появяват на масата, дори за десерта.

Аперитивът служи да се предразположат гостите преди сервирането на храната и цели да стимулира техния апетит. Не трябва да забравяме, че той може да продължи максимум 15 до 20 минути. Разбира се, всяка страна си има свои собствени предпочитания, що се отнася до аперитивите, затова днес ще ви запознаем с най-популярните от тях.

Аперитивът се появява за първи път през 1786 когато Антонио Бенедето Карпано произвежда в Торино вермута. Културата на аперитива се развива в края на 19 век в Европа.

Няма точно определен вид алкохол, който винаги да се ползва за аперитив, макар че често използвани за целта са ликьорите. Един от най-разпространените аперитиви е шерито, но тази практика варира в географско отношение.

Например в Гърция традиционният местен аперитив е узото, във Франция е друга анасонова напитка - пастис, а в Чехия - бехеровка. Популярни са горчивите на вкус аперитиви. Традиционният аперитив в България е ракията, която също така може да се използва и за дижестив.

Греяно вино

Във Великобритания например е много известен един коктейл, който също се използва като аперитив – Pimm`s No 1. Той включва джин и лимонада и се поднася в голяма чаша, декорирана с парченца портокал, лимон, ябълка, краставица и листчета мента.

Глювайнът, който е особено популярен в Германия, е подходящ за събирания на открито. Традицията на консумация на това вино датира още от Средновековието, когато качеството на виното се е доказвала с броя на подправките, които са слагали в него, и със сладостта му от меда.

Планинският регион Юра във Франция е известен като едно от местата, на които правят най-добрите зимни аперитиви – бледожълто бяло вино, подобно на шери. Напитката се приготвя от сорта грозде Совиньон, което се бере добре узряло и след това се оставя да ферментира по нормален начин и да престои още шест години в бъчви.

Портото (португалски ликьор, подсилено вино с тъмнозлатист цвят), което се сервира в малки чашки за вино, също е вариант за аперитив. Най-добрият избор може би обаче си остава шерито.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати