Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за пролетни салати

Идеи за пролетни салати

Зелени салати

С настъпването на пролетта идва и времето на свежите пролетни салати. Независимо по какъв начин ще бъдат приготвени, те са изключително полезни за здравето на всеки и освен това са чудесен начин човек да се оттърве от натрупани килограми през зимата. Ето няколко идеи какви зелени салати можете да си приготвите.

Салата от айсберг

Необходими продукти: 1 айсберг, 1 връзка репички, 1 краставица, 1 връзка зелен лук, 3 с. л. сладка царевица от консерва, 4 с. л. зехтин, 2 с. л. тъмен балсамов оцет, сол на вкус

Пролетна салата

Начин на приготвяне: Айсбергът се измива и накъсва на неголеми парченца. Към него се добавят нарязаните на резени краставица и репичките, ситно нарязаният лук и царевицата. Накрая пролетната салата се полива с подправките и се разбърква добре.

Зелена салата със спанак

Необходими продукти: 1 къдрава зелена салата, 300 г спанак, 1 глава червен лук, 5 печурки, 1 червена чушка, 1 сварено яйце, 10 зелени маслини без костилката, 4 с. л. зехтин, 2 с. л. тъмен балсамов оцет, 3 стръка прясна мащерка, половин скилидка чесън, 1 ч. л. мед, 1 с. л. босилек, 1 с. л. риган, щипка черен пипер, сол на вкус, 50 г настърган пармезан

Начин на приготвяне: Салатата и спанакът се измиват и накъсват в купа. Към тях се прибавят нарязаните на ивички червен лук, чушката, маслините и гъбите, както и нарязаното на кубчета яйце. От всички останали продукти без пармезана се прави дресинг, като е най-добре сместа да се направи в хаванче. Салатата от спанак и гъби се полива и се поръсва с пармезана.

Салата с рукола

Пикантна зелена салата с рукола

Необходими продукти: 1 къдрава зелена салата, 100 г рукола, 1 глава червен лук, 100 г настърган пармезан, 50 г счукани орехи, 4 с. л. зехтин, 2 с. л. тъмен балсамов оцет, 1 ч. л. мед, 1 щипка лют червен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Салатата и руколата се измиват, изцеждат и се накъсват в купа. Към тях се добавя нарязаният на ивички лук и орехите. От останалите продукти без пармезана се прави дресинг, с който се залива салатата и се разбърква добре. Накрая се поръсва с пармезана и се сервира.

Опитайте още от нашите свежи идеи за зелени пролетни салати: Зелена салата със сирене, Зелена салата с яйца и маслини, Зелена салата с козе сирене, Зелена салата с риба тон, Салата с козе сирене и рукола, Салата с айсберг и пилешко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Асенова
Сезонът на айсберга не е ли зимата?Иначе и аз много я обичам във всякаква комбинация.
0
0
Yana G.
Yana G.
16.05.2016 10:40
Любимите ми комбинации. Салатките с червено цвекло или с ряпа също са доста срещани през пролетта. Леко и свежо начало и подготовка за летните месеци.
0
0