Видове ризото

Ризото
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
Виж ››

Ризото е традиционно италианско ястие, особено популярно в северните части на страната. Разбира се, вкусният специалитет е изключително популярен и в България, но уви много често в нашите ресторанти се предлага само една бледа имитация на италианския оригинал. Точно както и при пицата, италианците смятат, че оризовото съвършенство не бива да съдържа всички подръчни съставки, които се намират в хладилника.

Милано е мястото, където се ражда същинската магия на ризотото, когато градът е под испанска власт за близо 2 века. Ризотото е ястие с ориз, което се приготвя с различни видове бульон - месен, рибен или зеленчуков. Консистенцията му е водна, подобна на крем, а вкусът на ориза - богат и различим.

Важно е да се подберат подходящи сортове ориз за приготвяне на ризотото. Целта е оризът да абсорбира добре водата и да отдели нишесте, за да се получи мека текстура. За най-подходящи се считат сортовете карнароли, маратели и виалоне нано, но те са и значително по-скъпи.

Въпреки че ризотото е с консистенция на крем, трябва да се внимава оризът да не се преварява и всяко зрънце да може да се отдели, да бъде леко хрупкаво, но не сурово.

Ризото с гъби

Италианците определят ризотото като minestra asciuta, тоест суха супа, което, въпреки че звучи противоречиво, означава просто, че резултатът трябва да е кремообразен, да не е воднист и да може да се яде с вилица.

Своеобразната алхимична авантюра, наречена ризото, започва със сотиране на лук (или шалот, а понякога чесън), добавяне на другите съставки (гъби, зеленчуци или месо), следвано от сипването на вино и продължаване с постепенно наливане на горещия бульон – по един черпак всеки път, щом предишната доза е била поета от ориза. Завършва с т. нар. mantecato или добавяне на масло или зехтин и пармиджано. Често използвана съставка в ризотото е и сметаната, която придава още по богат и кремообразен вкус.

Несъмнено един от най-известните видове ризото е risotto alla milaneseсе. То се приготвя с лук, сухо бяло вино, месен бульон, масло, говежди мозък, пармиджано и непременно шафран.

Ризото с гъби е регионална храна за област Пиемонт - тамошните заоблени планински масиви и гъстите гори около Лаго Маджоре са перфектното обиталище на различни видове гъби, а също и на така ценния трюфел. Така че, ако някога се озовете в живописната местност, задължително опитайте Risotto ai funghi freschi.

Ако сте фенове на ризотото, непременно опитайте Ризото по милански, Ризото със свинско, Ризото с гъби и сметана, Ризото с топено сирене, Ризото с бекон и гъби, Ризото с рукола и спанак, Ризото с прошуто и праз

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати