Кулинарните традиции в Китай

Скариди в Уок

Китайската кухня е известна по цял свят със своето богатство от аромати и технологии за приготвяне на храната. Независимо дали си приготвяте китайско вкъщи или посещавате китайски ресторант, няма как да останете разочаровани от избора, който сте направили.

Едно от нещата, които правят китайската кухня уникална, е използването на технологията на приготвянето на храна на уок. Чрез този специален съд, който се явява вид тиган, но е с много дебело дъно, храната се запазва изключително свежа и след термичната ѝ обработка.

Характерно за китайската кухня е и приготвянето на храна с изсушени зеленчуци. Преди да стане известен методът на консервирането на храната или на замразяването на продуктите, китайците са прилагали съхранението им чрез изсушаване, което е широко разпространено и днес.

Освен, че сушените продукти са много по-евтини от свежите, те допринасят и за обогатяването вкуса на много традиционни китайски ястия. Така например сушените гъби са винаги предпочитани от пресните. Това важи и за голяма част от мидите, рапаните и другите морски деликатеси.

Китайско

Надали има друга кухня по света, в която толкова да се набляга на усещането за свежест на продуктите. Независимо дали те се пекат, пържат, варят или панират, всичко трябва да се усеща хрупкаво и прясно.

Поради големия размер на държавата трудно може да бъде определено едно характерно меню за китайската кухня. В зависимост от това дали се намирате на север около Пекин или на запад около Сечуан, можете да се сблъскате с коренно различна кухня. Това, което е основно за цял Китай обаче е, че не може да се седне на масата без ориз или някаква зърнена храна.

Той трябва да е придружаван от други ястия, като бройката им обикновено зависи от броя на хората, които са седнали на масата. Колкото повече са допълнителните ястия, сервирани към ориза, толкова по-специален е поводът.

Китайска Храна

Оризът е основната храна за цял Китай с изключение на северната му част, където се набляга повече на спагетите, оризовото фиде и др. Без значение какво се сервира на масата винаги се сервират и клечки.

Бобовите култури също заемат много важна роля при приготвянето на китайските ястия. Играят ролята на млечните продукти, така разпространени на Запад. От подправките най-често използвани са джинджифил, кориандър, чили и канела.

Вижте някои китайски рецепти: Пълнено пиле по китайски, Салата със спагети и китайско зеле, Китайска салата от патладжани, Китайски подлютен сос, Ребърца по китайски.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати