Кои са десертните вина

Кои са десертните вина

Шери

Десертните вина се отличават от трапезните главно по това, че имат изразен сладък вкус поради високото съдържание на захар и високото съдържание на алкохол. За производството на десертни вина най-често се използват такива сортове грозде, които натрупват много захар и се отличават със силен аромат. Гроздето от тях се бере във фазата на прегряването. Подобно на другите вина, и десертните се делят на бели и червени.

Разновидност на гроздовите десертни вина са вермутите. Наименованието им идва от немското име на билката пелин (Wermut). Те може да се разглеждат като ароматизирани десертни вина. Произвеждат се от отлежало бяло вино, най-често Мискет, към което се прибавят спирт, захар и вермутова настойка. При производството на червен вермут виното се оцветява с карамел.

Разбира се, може би най-известното десертно вино идва от Италия и се нарича Марсала. Марсала е древен град на брега на днешна Сицилия. Подобно на други десертни вина, и Марсала е с високо съдържание на алкохол – около 17-20%. Това важи и за двата варианта на виното - сухо и сладко. Днес виното се използва повече за десерти и различни кулинарни комбинации, но невинаги е било така.

Виното Марсала се прави от местни сортове грозде, като Катарато, Грило, Инзола. Това са сортове бяло грозде. Може би се питате тогава откъде идва рубиненият цвят на Марсала. Отговорът е лесен - комбинират се и три традиционни местни сорта червено вино.

Ликьорно вино

Други забележителни десертни вина, които са изключително популярни, са Шери и Порто. Порто произлиза от региона Порто в Португалия, наричано също Портвайн. Всъщност той е първият класифициран винен район в света.

Портвайнът винаги е купаж. Най-важните червени сортове за производството му са тинта рориш - испанският сорт темпранийо и турига насионал - най-висококачественият сорт от долината на Дуро.

Шери също не е вино от една реколта, а се продава и е известно на пазара с търговската си марка. Основните стилове шери са три. Фино е бледо и леко вино. Консумира се младо и охладено.

Олоросо е плътно, мощно вино с ръждив цвят и интензивен вкус на ядки, с голям потенциал за стареене. Пало Кортадо е рядък стил шери, който съвместява характеристики от предните два стила.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати