gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни ли са натуралните сокове?

Полезни ли са натуралните сокове?

Натурални сокове

За много хора употребата на плодови сокове е част от по-здравословния начин на живот. Широко разпространено е мнението, че сокът е натурален и полезен продукт, който може да се консумира без ограничение. Мнозина дори смятат, че плодовите напитки са неделима част от всяка диета за отслабване заради плодовото съдържание в тях.

Натуралният сок, който се продава във всеки магазин в кутия или пластмасова бутилка, се отличава от нектара по съдържанието си на натурални компоненти, като например плодово пюре. Съдържанието му в сока трябва да бъде минимум 70%, а в нектара – поне 30%. Останалото съдържимо е вода, захар и консерванти.

Нектарите са продукти, които съдържат всички елементи на колоидно-дисперсната система. Те са най-богатите продукти и стоят най-близко до изходната суровина, от която са произведени. Един продукт с по-богата колоидно-дисперсна система създава много повече проблеми при постигане на неговата колоидна стабилност и затова при нектарите трябва да се обръща по-голямо внимание относно стабилността им.

Плодово-ароматичните бази обикновено са продукти, получени от цитрусови плодове или други ароматични суровини. Представляват най-често цитрусов сок, към който са прибавени от 10 до 20% смлени плодове или кори. С това се цели да се внесе известен процент от съдържащите се водонеразтворими багрилни и ароматични вещества.

Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Експерти са установили, че в опаковка от 250 г може да се съдържат до 6 чаени лъжички захар. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок - 900 ккал.

Сок

Концентратът от сок у нас почти винаги се доставя от друга страна, на място в него се добавя вода и след това той се пуска в продажба. За съжаление в процеса на концентрация под въздействието на високата температура се разрушава половината витамин С, разсейват се ароматните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.

Всички пакетирани или бутилирани сокове и нектари задължително преминават през термична обработка. А както е известно, дори и най-кратката термична обработка подлага на окисление и разрушава полезните вещества.

Колкото по-дълго се обработват продуктите, толкова по-малко витамини остават. Все пак натуралните сокове съдържат известно, макар и минимално количество витамини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати