Няколко вида паста, за които не сте чували

Видове паста
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Пастата е може би най-големият италиански кулинарен шедьовър. Има стотици видове, като много от тях са непознати за нас. Това, което мнозина не знаят е, че пастата съществува в най-различна форма и в други държави по света и макар да не се нарича паста, пак се приготвя по аналогичен начин. Ето няколко вида паста, за които надали сте чували, както и кратка характеристика за тях:

Соба - представлява тънко фиде, което се приготвя от брашно и елда и е характерно за азиатската кухня. Сварява се, но обикновено се сервира студено, подправено с индийско орехче.

Соба нуделс

Тиентсин фен пи - приготвя се от бобови кълнове и се поднася като заместител на характерния за азиатската кухня ориз.

У-донг - често срещана паста в Япония и Корея, която наподобява спагети по форма и се приготвя от пшенично брашно и вода, без яйца. Сервира се студена в купичка с бульон, най-често в съчетание с темпура.

Пансоти - типично италианска паста, характерна за северозападната част на страната. Представлява пълнена паста с яйца и спанак, която обикновено се поднася с чеснов сос и разнообразни подправки.

Пансоти

Тортелони - Италианска паста, която е подобна на тортелините, но е доста по-едра. Може да бъде пълнена с месни продукти или със сирене и е особено популярна в Централна Италия.

Сомен - Сухо тънко фиде, приготвено от пшеница. След като се свари се залива със студена вода, за да може да съхрани формата си. Поднася се със студен бульон и накълцан на ситно предварително изстуден лук. Характерно е за Япония.

Букатини - Италианска паста, която наподобява спагетите, но е много по-дебела от тях и е куха. Визуално изглежда като сламка.

Букатини

Корсетти - Италианска паста, която прилича на монета и може да бъде приготвена по най-разнообразни начини.

Корсетти

Чукамен - пшенично фиде, разпространено в Япония и Китай. Може да бъде поднесено по най-различни начини, но най-често се сервира в купички с бульон заедно с парчета изпечено свинско месо, Поръсва се с малко черен пипер.

Фиде от речен ориз - типично китайско оризово фиде, което по форма може да бъде сравнено с талиатели.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати