Три начина да си направим фрикасе

Пиле фрикасе

Фрикасето е вид сос, подобен на Бешамела, към който се прибавят разбити жълтъци. Използва се най-вече за заливане на сварени или изпържени меса, но в България е най-разпространено Пилето-фрикасе.

За да можете всеки път, когато Ви се дояде пилешко с фрикасе, да се разнообразявате, можете да пробвате следните три варианта за приготвянето му:

Вариант 1

Необходими продукти: 500 г. пилешки гърди, 2 с. л. масло, 2 с. л. брашно, 2 ч. ч. бульон, 2 разбити жълтъка, сол и лимонов сок на вкус.

Рецепти за фрикасе

Начин на приготвяне: Пилешкото месо се слага да се вари в леко подсолена вода. След като е готово, се изважда, оставя се да изстине и се накъсва на тънки като конци ивички. Отделно брашното се разтваря в малка част от пилешкия изстинал бульон. Сипва се към останалата част от бульона и се слага да ври при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Накрая се прибавят маслото и жълтъкът, сол и лимонов сок на вкус и с така приготвения сос се залива пилешкото месо. Всичко се разбърква добре.

Вариант 2

Необходими продукти: 500 г пилешко обезкостено месо от бутчета, 1 зеленчуков бульон, 20 г масло, 4 с. л брашно, 3 жълтъка, 1 скилидка чесън, няколко зрънца черен пипер, сол и лимонов сок на вкус.

Фрикасе

Начин на приготвяне: Пилешкото месо се слага да ври и след като се премахне пяната, към водата му се добавя бульонът и зрънцата черен пипер. Когато е готово, се изважда и се нарязва на порции, които се запържват в малко масло и се нареждат в чиния. Брашното се запържва заедно с 4 с. л. масло и към него се прибавя на порции бульонът, в който се е варило пилешкото месо.

Добавя се и счуканата скилидка чесън. Използва се толкова количество бульон, колкото искаме да е гъст сосът. След като поври около 10 минути, сосът се сваля от котлона и се застройва с жълтъците, добавя се малко лимонов сок и сол на вкус и с готовият сос се залива пилешкото месо. Ако искате, можете за украса да сложите няколко нарязани на колелца моркова от туршия.

Вариант 3

Необходими продукти: 500 г пилешко обезкостено месо от бутчета, 20 г масло, 4 с. л. брашно, 2 жълтъка, сол на вкус, няколко стръка ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне: Пилешкото месо се сварява в подсолена вода и след като е готово, се нарязва на порции и се нарежда в купата, в която ще го сервирате. Брашното се запържва заедно с маслото и се разрежда с бульона, в който се е варило пилешкото месо. Оставя се да ври около 10 мин. и накрая се застройва с жълтъците. Добавя се сол на вкус и със соса се залива месото и се поръсва с магданоза.

Не пропускайте да опитате рецептата за Класическо пиле-фрикасе, Фрикасе с гъби, Вкусно пиле фрикасе, Пиле фрикасе по тракийски, Телешко фрикасе, Пиле фрикасе с гъби, Лесно пиле фрикасе.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати