gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Диетичните напитки трупат мазнини върху корема

Диетичните напитки трупат мазнини върху корема

Диетични напитки
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Хората, които пият диетични газирани напитки, са натрупали почти три пъти повече мастна тъкан, от тези, които не пият такива, установи ново проучване, публикувано в специализираното списание Американ Гериатрикс Съсайъти.

Проучването анализира данните, получени от 749 души на възраст 65 години и по-стари. Те били помолени да предоставят на учените информация колко газирани напитки пият на ден и какво количество от напитките е диетично. Изследването е продължило девет години.

Проучването показало, че хората, които не пият диетични напитки, са наддали за тези девет години едва 2 процента мазнини. Любителите на диетичните напитки, които ги приемат редовно, увеличили коремните си мазнини с 13 процента, а при тези, които консумацията не била редовна - с 5 процента.

Изследването е доказало, че в резултат на консумацията на диетичните газирани напитки хората надебеляват основно в областта на талията. Това обаче е изключително тревожна тенденция, защото коремът е лошо място за излишни мазнини. Натрупваната там висцерална мазнина повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, възпаление и диабет тип 2.

Газирано

Авторите наричат получените резултати поразителни. С тях те успяват да докажат, че нискокалоричните подсладители могат да бъдат изключително опасни за здравето. Въпреки че учените все още са озадачени чрез какви механизми диетичните газирани напитки водят до нежеланото последствие с наддаването на тегло, те имат някои идеи. Макар и без захар газираните напитки съдържат вещества, които са 200-600 пъти по-сладки от захарта.

Нормалната захар има калорични спирачки, казва авторът на проучването и ръководител на екипа, работил по него, д-р Хелън Хазуда, професор по медицина в Университета на Тексас Health Science Center в Сан Антонио. Една от тях е, че тя предизвиква ситост - чувство за пълнота или удовлетворение.

Вашето тяло я използва, за да знае, че сладкият вкус означава, че поглъщате калории. Ако не се горят, това означава допълнителни мазнини. Изкуствените подсладители обаче объркват нашите тела и отслабват връзката в нашите мозъци. Така тялото не може да ни предаде, че сме сити, което пък, от своя страна, ни кара да искаме още и в резултат на това надебеляваме, добавя още тя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати