Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на маруля

Засаждане и отглеждане на маруля

Засаждане и отглеждане на маруля

Зелените салати, включително и марулята, са били известни на египтяните, римляните и гърците още преди 2 000 години. В Европа те се появяват едва през 16 в., но оттогава до днес популярността им е безспорна. Те са източник на много витамини и ценни за човешкия организъм минерални соли и затова е добре често да присъстват в ежедневното ни меню.

Ако разполагате с достатъчно голямо дворно място, не се колебайте да си засадите и отгледате марули, защото това става много лесно. Нужно е единствено да знаете следните правила при засаждането и отглеждането на марули, които важат и за почти всички останали видове салати.

- Марулята най-често се засажда през пролетта или есента, но е тъй като е студоусточиво растение, може да бъде засадена и през зимата;

- Най-разпространените сортове маруля, които са подходящи за отглеждане в България, са Черна маруля, Жълта краставица и Жълта гюмюрджинска маруля;

Засаждане и отглеждане на маруля

- Добре е засаждането на марулите да става не лехи и веднага след него те да бъдат покрити в полиетиленово покритие, за да се предпазят растенията от резки климатични промени в температурата на въздуха;

- Земята, в която ще се засаждат марулите, трябва да е с богато органично вещество почва;

- Семената се засаждат на дълбочина от половин см. Обикновено се спазва засаждането на 1.5 до 2 г семена на 1 кв.м.;

- Когато над половината от семената поникнат, полиетиленовото покритие може да бъде махнато;

- Разсадът е готов след около 35- 40 дни, което зависи много от климатичните условия;

- Почвата, в която ще се засаждат марулите, трябва да е обработена и обезпаразитена;

Засаждане и отглеждане на маруля

- Засаждането се прави, след като разсадът има вече 3-4 листа;

- При засаждането на вече готовия разсад се внимава да не се засипе връхчето на все още крехкото растение;

- След засаждането растенията се поливат редовно и се води борба срещу вредителите;

- Марулите не се нуждаят от много хранителни вещества, поради което не трябва да се прекалява с наторяването;

- Обикновено марулите от есенното производство достигат обичайните си размери през месец ноември, а тези от пролетното производство - през март.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest