Засаждане и отглеждане на патладжани

Засаждане и отглеждане на патладжани

Патладжанът, познат в България и като син домат, е сред зеленчуците, които неизменно присъстват на нашата трапеза. Някога смятан за отровен заради горчивия му вкус в сурово състояние, той става известен в Европа едва през 15 в.

Приготвен по правилния начин, патладжанът е подходящ за редица местни и безмесни ястия, но не бива да бъде консумиран в прекомерни количества. Засаждането и отглеждането на този зеленчук не е и никак сложно и ако разполагате със зеленчукова градина, е добре да включите и патладжана към нея. Ето няколко съвета, с които да сте сигурни, че ще съумеете да отгледате хубави и вкусни патладжани:

- Сортовете патладжани, които избирате, трябва да са ранозрели и плодовете им да са едри, със силен гланц и приятна консистенция. Най-разпространени сред българските зеленчукови градини са сортовете Патладжан 12 и Коларовец 35;

- На 1 кв. м. се засяват около 4- 5 г семена, а за разсад - по 20-30 семена на 1 декар;

- Важно е да знаете, че патладжаните са светлолюбиви и топлолюбиви и ако използвате оранжерия, тя трябва задължително да е остъклена;

Патладжани

- Патладжаните се засаждат през април, като семената се разпределят равномерно и се поливат. Обикновено това става първо в сандъче, после се преместват в отделни саксии и накрая се засаждат в двора;

- След като растенията станат високи около 1 педя, е добре да ги прикрепите към тънки пръчки, които да им помагат да задържат изправеното си положение. Възелът не трябва да попада върху растението, а върху пръчицата. Сега е моментът да преместите растенията в отделни саксии;

- Преди да изнесете готовите за засаждане растения, трябва да им дадете достатъчно време, за да се аклиматизират. Това означава, че саксиите трябва да се изложат поне за 10 дни на температури, сходни на тези условия, в които ще живеят след засаждането;

- Поливането трябва да е редовно, не и без да се прекалява;

Засаждане и отглеждане на патладжани

- Патладжаните растат най-добре при дневни температури около 24- 25 градуса и нощни около 16-18 градуса;

- Ако видите, че разклоненията на растенията са прекалено крехки, можете да ги премахнете, с което ще осигурите повече достъп на светлина;

- Беритбата на патладжаните обикновено започва през май и приключва през юли-август.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати