Кулинарна употреба на див ям

Кулинарна употреба на див ямс

Повечето жители на България изобщо нямат представа какво се крие зад думата див ямс - дали е подправка, дали е продукт, а защо не и някакво диво животно.

Тези, които пък са чували названието див ямс и имат бегла престава за него, го свързват само като нещо, което се използва за нуждите на медицината. И това не е особено странно, защото в България все още дивият ямс се среща единствено на таблетки или на прах, които са много полезни за регулиране на хормоналния дисбаланс, както и за профилактика при лечението на артрити, ревматизъм, за облекчаване на колики, мускулни спазми и др.

От всичко казано дотук, всеки би си помисли, че дивият ямс е някаква билка.

А това всъщност е най-обикновен картоф, разпространен в Южна Америка.

Див ям

Най-общо казано, дивият ямс е диворастящо растение, което принадлежи към кореноплодните зеленчуци. Богат е на скорбяла, на витамин С и на витамин В6. Известен е и като гулия или сладък мексикански картоф и се използва в кулинарията на цяла Южна и Северна Америка като най-обикновен картоф.

Все пак, ако искате да си сготвите нещо типично мексиканско, ако успеете да се сдобиете с див ямс, можете да изпробвате следните рецепти:

Супа от див ямс и мокреш

Необходими продукти: 250 г див ямс, 1 глава кромид лук, 1 скилидка чесън, 200 г мокреш, 4 с.л. краве масло, сол, бял пипер и настъргано индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне: Картофите се обелват, измиват, нарязват се на ситно и се сваряват в подсолена вода до омекването им. Ситно нарязаните лук и чесън се запържват в маслото и към тях се добавя мокреша, изчистен от твърдите стебла. Сместа се добавя към картофите и водата, в която са врели, и всичко се поръсва с останалите подправки на вкус.

Тортиля от див ямс и тиквички

Тортила с див ям

Начин на приготвяне: 600 г див ямс, 1 глава кромид лук, 1 тиквичка, 60 г бекон, 2 с. л. зехтин, 4 яйца, сол, черен пипер и магданоз на вкус

Начин на приготвяне: Дивият ямс се обелва, измива и нарязва на малки кубчета, след което се пуска за около 5 мин във вряща подсолена вода. Отцежда се. Лукът, тиквичката и беконът също се нарязват на кубчета и всичко заедно с дивия ям се слага да се запържи в зехтина. Яйцата заедно с 1 с.л. вода се разбъркват и към тях се добавят останалите подправки. С тази смес се заливат зеленчуците и се оставят на котлона до стягането на яйцата. Тортилята се сервира топла.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати