Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарна употреба на див ям

Кулинарна употреба на див ям

Кулинарна употреба на див ямс

Повечето жители на България изобщо нямат представа какво се крие зад думата див ямс - дали е подправка, дали е продукт, а защо не и някакво диво животно.

Тези, които пък са чували названието див ямс и имат бегла престава за него, го свързват само като нещо, което се използва за нуждите на медицината. И това не е особено странно, защото в България все още дивият ямс се среща единствено на таблетки или на прах, които са много полезни за регулиране на хормоналния дисбаланс, както и за профилактика при лечението на артрити, ревматизъм, за облекчаване на колики, мускулни спазми и др.

От всичко казано дотук, всеки би си помисли, че дивият ямс е някаква билка.

А това всъщност е най-обикновен картоф, разпространен в Южна Америка.

Див ям

Най-общо казано, дивият ямс е диворастящо растение, което принадлежи към кореноплодните зеленчуци. Богат е на скорбяла, на витамин С и на витамин В6. Известен е и като гулия или сладък мексикански картоф и се използва в кулинарията на цяла Южна и Северна Америка като най-обикновен картоф.

Все пак, ако искате да си сготвите нещо типично мексиканско, ако успеете да се сдобиете с див ямс, можете да изпробвате следните рецепти:

Супа от див ямс и мокреш

Необходими продукти: 250 г див ямс, 1 глава кромид лук, 1 скилидка чесън, 200 г мокреш, 4 с.л. краве масло, сол, бял пипер и настъргано индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне: Картофите се обелват, измиват, нарязват се на ситно и се сваряват в подсолена вода до омекването им. Ситно нарязаните лук и чесън се запържват в маслото и към тях се добавя мокреша, изчистен от твърдите стебла. Сместа се добавя към картофите и водата, в която са врели, и всичко се поръсва с останалите подправки на вкус.

Тортиля от див ямс и тиквички

Тортила с див ям

Начин на приготвяне: 600 г див ямс, 1 глава кромид лук, 1 тиквичка, 60 г бекон, 2 с. л. зехтин, 4 яйца, сол, черен пипер и магданоз на вкус

Начин на приготвяне: Дивият ямс се обелва, измива и нарязва на малки кубчета, след което се пуска за около 5 мин във вряща подсолена вода. Отцежда се. Лукът, тиквичката и беконът също се нарязват на кубчета и всичко заедно с дивия ям се слага да се запържи в зехтина. Яйцата заедно с 1 с.л. вода се разбъркват и към тях се добавят останалите подправки. С тази смес се заливат зеленчуците и се оставят на котлона до стягането на яйцата. Тортилята се сервира топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest