Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при готвенето на боб

Правила при готвенето на боб

Боб

Бобът е сред най-разпространените български варива. Пристигнал от далечна Америка, той е излкючително полезен за човешкия организъм. Зрелият боб е много богат на белтъчини, които са близки до животинските, както и на много минерални соли и аминокиселини.

Зеленият боб не се отличава с особено богатство на белтъчини и въглехидрати, но за сметка на това има по-голямо количество витамини. Бобът е особено полезен за сърдечно-съдовата система, както и за хората, страдащи от диабет, защото понижава кръвната захар.

За да се възползвате от всички негови ползи обаче, трябва да се научите как да си го приготвяте. Ето най-важните правила при приготвянето на боб:

- Когато става въпрос за готвенето на зрял боб, независимо от какъв сорт е, го накисвайте от предходната нощ в необходимото количество вода;

- Преди да сложите боба да се готви, го измийте добре;

- Когато готвите зрял боб, винаги изхвърляйте първите две води;

- За да стане зрелият боб по-бързо готов, добавяйте масло към него, след като сте изхвърлили водите;

Зелен фасул

- Когато готвите зрял боб, никога не слагайте сол в началото на варенето му, защото така удължавате времето на приготвянето му;

- За разлика от зеленчуците, които е добре да се слагат във вряща вода, бобът се залива със студена или хладка;

- За приготвянето на традиционната българска боб чорба или боб яхния най-подходящата подправка е джодженът. Това обаче не важи за всички видове боб. Така например азиатският боб адзуки се използва главно за приготвянето на десерти и подправките към него са съвсем различни;

- Масленият боб е по-подходящ за приготвянето на чорби и яхнии, но не и за салати;

- Повечето видове боб са трудносмилаеми и е добре да ги приготвяте с много зеленчуци, които се слагат, след като бобът е започнал да омеква;

- Дребният бял боб е подходящ за приготвянето на всякакви ястия, но изисква повече време при термичната му обработка;

- При готвене на зелен боб имайте предвид, че той става готов много по-бързо от зрелият боб;

- Когато чистите зеления боб, не изрязвайте много от връхчетата му;

- Винаги измивайте добре зеления боб;

- Зеленият боб не се нуждае от предварително накисване, както и от изхвърляне на водата му при завиране;

- Традиционната подправка за зелен боб е копър, но в Индия например той се приготвя с кориандър.

Ако и вие обичате редовно да похапвате боб, опитайте рецептите за Зелен боб яхния, Постен боб, Боб с кисело зеле, Боб в гърне, Варен боб в бутилка, Боб с наденица, Тафче-графче, Пълнени чушки с боб, Печен боб на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ivan Mitov
Ivan Mitov
05.02.2018 13:09
БоБ с джоджен-добре, но аз го предпочитам с чубричка.
0
0
Илияна Димова
Да сменя се водата при варене , полезни съвети
0
0
Ivan Mitov
Ivan Mitov
05.02.2018 13:14
Хубаво е също в началото да се добави малко сода, така излизат неприятните газове.След смяната на водата -не, но той ще се е сварил добре със содата, тя увеличава достатстатъчно температурата.
1
0